AKKENT’TE “MIRTLAK” ETKİNLİĞİ YAPILDI

AKKENT’TE “MIRTLAK” ETKİNLİĞİ YAPILDI

Çal ilçesi Akkent Mahallesinde geçmişi 1230’lu yıllara dayanan ve köyün kurucu Horasan erenlerinden Pir Ahmet Gazi tarafından Hıdrellez’in başladığı gün, tüm köy halkından “karınca-kararınca”…

Çal ilçesi Akkent Mahallesinde geçmişi 1230’lu yıllara dayanan ve köyün kurucu Horasan erenlerinden Pir Ahmet Gazi tarafından Hıdrellez’in başladığı gün, tüm köy halkından “karınca-kararınca” toplanan yiyeceklerin bir araya getirilerek “yağmur Duası” ile birlikte gerçekleştirilen ve “Toplanmış, Birleştirilmiş” anlamına gelen Mırtlak etkinliği geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. Etkinliğe çok sayıda köylü katılırken, çevre köylerden de gelenler oldu.

Çal ilçesine bağlı Akkent kasabasında asırlardır yapılmakta olan türbe etkinlikleri, bu yılda Mayıs ayının ilk haftasında (Hıdrellez günü) cirit ve mehteran gösterileri ile birlikte iki gün olarak gerçekleştirildi. Çal Belediyesi’nin organizesinde Köyden ileri gelenlerin oluşturduğu Mırtlak komisyanu tarafından organize edilen etkinliğe AKP ve CHP Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkan vekili, Çal Kaymakamı, Çal Belediye Başkanı başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

5 Mayıs Cuma günü Cuma namazından sonra Dualar eşliğinde başlayan Türbe etkinlikleri, Cuma akşamı yapılan Mehteran gösterileri, Cumartesi günü sabah saatlerinde Cirit oyunları ve öğleden sonra da Keşkek ikramı ile devam ederek, Cumartesi akşam saatlerinde sona erdi.

Zeyve (Akkent) köyünün kurucu Alp-eren (Donsuz) Pir Ahmet Gazi’nin ilerlemiş yaşlı yıllarına kadar dayanan etkinlik, aslında bir Yağmur Duası etkinliğidir.

MIRTLAK’IN DOĞUŞU

Horasan erenlerinden olan ve Anadolu bölgesine erken dönemde Selçuklu ordusu ile birlikte gelerek Çal yöresinin fethinde Mahmut Gazi ile birlikte gazalara katılan Pir (Donsuz) Ahmet Gazi, Zeyve köyünün kuruluşundan sonra yerleşik hayata geçildiği sıralarda, (muhtemelen 63 yaşlarında iken) bölgede çok büyük bir kuraklık ve çekirge saldırı afeti yaşanır. Toprak çatlar. Kuyular kurumaya yüz tutar. Çaresiz köy halkı eski mezarlığın bir kenarına yaptığı kulübesinde kalan Pir Ahmet Efendiye giderek;

-Efendim, çok büyük kuraklık bir türlü geçmiyor. Topraklar çatladı, ürün vermiyor. Çoluk çocuk perişan olduk. Üstelik Çekirge istilası var. Bize bir çare” derler.

Ahmet Gazi, gözlerini yumar, bembeyaz olmuş sakalını sıavazlayarak;

-Hıdrellez günü yağmur duasına çıkalım. Bunu yaparken de birlik beraberlik içinde olmak için, bütün köydeki insanlar ellerinde ne varsa birazını versinler. Büyük bir şölen hazırlayıp fakirleri, garibanları, çocukları doyuralım” der.

Bunun üzerine oraya gelenler ev ev dolaşarak “Allah rızası” için Ahmet Gazi’nin dediği gibi ne varsa toplarlar. Nuh tufanı sırasında, Hz. Nuh’un gemide kalan son yiyecek maddelerini karıştırarak “aşure” yapması gibi yiyecekler toplanır. Cılızlaşmış hayvanlardan kesimler yapılır. Dibeklerde Buğdaylar dövülür, el değirmenlerinde un yapılır. Sonrasında köyün yüksekçe yeri olan çayırlık yere 7 kazan vurulur, bazıları “aşları” pişirmeye başladıklarında Zeyve halkı Koru dağı eteklerine yağmur duasına çıkarlar. Eller, yürekten gelen yakarışla semaya açılır. Yakarışlara göz yaşları da karışır.

İnsanlar yağmur duasını bitirip, birlikte düzenledikleri etkinlikte, çayırlıkta mendillerini (Yalık’larını) açarak yufka ekmekleri üzerine aldıkları yemekleri çoluk çocuk yerken, (Rivayetlere göre) gökden boşalırcasına yağmur yağmaya başlar. Ancak yemek yenilen yerin üstüne sanki örtü örtülmüş gibi tek damla düşmez. Koca göl oluşur, insanlar şükür namazına dururlar..  

      Asırlardır sürdürülen Mırtlak etkinliğinin sonuncusunda Yufka ekmeği ile Keşkek ikram edildi. Mayıs ayının ilk haftası olan 5-6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen etkinlik, eskiden bir günde yapılırken, Akkent Belediye başkanlığının kaldırılmadan önceki Belediye Başkanı Muharrem Kaya ve ekibi tarafından yurt dışında veya şehir dışında yaşayan köy halkının da katılmasını sağlamak, etkinlikleri diğer ata sporları ile bütünleştirmek için iki güne çıkarıldı.

Çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlik, Çal bölgesinde ikinci büyük etkinlik olarak biliniyor. Bilindiği gibi diğer etkinlik ise Aşağı Seyit köyünde yapılan Sudan koyun geçirme etkinliğidir.