AK Partili Yavuz Aki: “Evrak istedim vermediler, bulgularımı rapora yazmadılar”

AK Partili Yavuz Aki: “Evrak istedim vermediler, bulgularımı rapora yazmadılar”
Merkezefendi Belediyesi Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Aki, CHP’li Merkezefendi Belediyesi’nin şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine aykırı davrandığını ve denetiminin yönetimce engellendiğini söyledi. Aki, “Evrak istedim vermediler, bulgularımı rapora yazmadılar” dedi.
Merkezefendi Belediyesi Meclis Üyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Yavuz Aki, Merkezefendi Belediyesi’nin meclis toplantısında yapılan görüşmelerde denetim yapmasının engellendiğini söyledi.
AK Partili Aki, “Denetim komisyonu üyesi olarak komisyon başkanından ve belediye yönetiminden yazılı olarak istediğim evraklar verilmedi. 3 aylık denetim çalışmasının neticesinde yaptığım denetimdeki bulgularım ve tespitlerim denetim komisyonunun raporuna yazılmadı. Merkezefendi Belediyesi meclisi tarafından denetim komisyonu üyesi seçilmeme rağmen belediyeyi denetlemem engellendi. Denetimin şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine aykırı olarak istediğim evraklar verilmedi. Denetim yapmam engellendi. Oysaki bu denetimi Merkezefendimizde yaşayan 350 bin hemşehrimiz adına yapıyorum. Bu sorumlulukla yaptığım denetim hakkında mecliste belediye başkan yardımcısı, benim rakamları ortaya koymama rağmen cevap vermek yerine rakamları ört pas etme çabasına girdi. Sorularıma doğrudan cevap vermeyerek halka doğru bilgileri vermedi, demogojiyaparak gerçek bilgilerin üstünü örttü. Gerçekleri hemşehrilerimizle paylaşıyorum.” dedi.
Aki, elde ettiği bulguları da kamuoyuyla paylaştı:
1) Belediyemiz gelir ve gider yevmiyeleri tabloları incelendiğinde tüm gider tablolar da mal alımı için ayrılan toplam net ödenek : 264.554.000 TL ve 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre 21 F ,22 - D maddeleri uyarınca %10 olan sınır değeri : 26.455.400 TL olduğu görülmektedir. Yapılan denetimlerde toplam 21 -F ve 22-D maddeleri uyarınca alımlarının Toplam gideri: 73.145.180,99 TL olduğu tespit edilmiştir . Detaylı incelemeler yapildiginda kümülatif olarak 03.2 kodlu gider kaleminde tüketime yönelik mal ve hizmet alımı giderleri kalemi net bütçe ödeneği : 152.378.000 TL ve %10 sınırı 15.237.800 TL olmasına rağmen, %300 yakın artışla 35.140.167 TL.
2) 03.7 menkul mal giderleri ödeneği : 38.486.500 TL ve net harcama ödeneği 3.848.650 TL olmasına rağmen %800’’e yakın bir kullanım artışı ile : 26.641.806 TL ve müdürlük bazında detaya inildiğinde 03.6 kodu ile temsil ve tanıtma giderleri kalemi net bütçe ödeneği : 6.700.000 TL %10 sınırı 670.000 TL olmasına rağmen % 1000 lik bir artışla : 6.319.894,27 TL olarak tespit edilmiştir.
Bu değerlendirmelere bakıldığında belediyemizin alımlarını 4734 sayılı kamu ihale kanununa göre doğrudan temin maddeleri ile değil açık arttırma yöntemi ile yapılması gerektiği tespit edilmiştir.
3) Yapılan denetimlerde menkul mal giderlerindeki büyük artışa sebep hesapsız ve plansız şekilde yapılan kiralama ve hizmetlerinden kaynaklandığı görülmektedir.
Belediyemiz bu giderleri azaltacak faaliyetler ve gerekliyse bina yapım işleri gerçekleştirerek uzun vade giderlerini düşürmelidir. Belediyemiz üzerindeki yükler azaltılmalıdır. Ayrıca tüketime yönelik giderlerin artması üretkenlikten uzaklaşması belediyemiz daha hantal ve borç stoğu artan bir kurum olmasına sebep olacaktır ve temel hizmetlerin aksamasına hatta ve hatta gelecek dönemde personel giderlerinin dahi ödenmesinde zorluklar yaşanmasına sebep olacaktır. Bu konuda belediye üst yönetimi sorumluluklarını yerine getirmelidir.
4) Ayrıca yapılan denetimde usul denetimi yapılmasına rağmen incelediğimiz yevmiyelerden görüldüğü üzere belediyemiz şeffaf etkin ve objektif bir satın alma sistemine sahip değildir. Alım yapan ilgili müdürlükler özellikle kültür işleri Özel kalem müdürlüğü ve Sosyal İşler müdürlüğü aynı cins ve türden mal alımlarını kamu ihale kurumunca belirlenen doğrudan temin miktarlarını tekrar eden alımlarla aşmasına rağmen doğrudan temin alımlarına devam ettikleri tespit edilmiştir.
Özetle yıl içinde ilgili müdürlükleri gerçekleştirdiği ekmek alımı çeşitli düzenlenen etkinlik organizasyon alımları makina bakım işleri ve farklı müdürlüklerin gerçekleştirdiği aynı işler gibi
buna göre esasen denetim yapılır ise mal ve hizmet işini alan firmalarda da benzerlik ve fiyat alımlarını içeren evraklarda benzer firmaların kaşeleri görülecektir. 2023 Denetim raporunun sonuç bölümünde alınan mal ve hizmet alımlarının doğrudan temin ile değil ihale usulü ile kamu yararı gözetilerek alım yapılması hususunda uyarılmasına rağmen aynı yanlış yöntemin 2024 yılı mal ve hizmet alımlarında da devam ettiği tespit edilmiştir. Bu durum belediyemizi kamu yararı sağlayan şeffaflık içeren bir yaklaşımdan uzaklaştırmakta ve keyfi alımlara imkan sağlayarak yoruma açık bırakmaktadır. Bu eksikliklerin giderilmesi ve alımı gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımlarında daha şeffaf kamuya açık ve kamu yararı sağlayacak şekilde kalkınma planlarına uygun ve tasarruf tedbirlerini içeren adil bir şekilde yapılması gerekmektedir.
5) Ayrıca bütçe içi iktisadi işletmeye ait olan ve gelir elde edilen işlerin muhasebeleşmesi kendi içinde yapılırken mal ve hizmet alımları bağlı olduğu müdürlüklerin bütçesinden yapılmaktadır bu da iktisadi işletmenin kar zarar dengesinin belirlenmesinde handikap oluşturmakta ve şeffaflık ilkesine riayet edilmemektedir. Bunun için iktisadi işletmeye ait alımlar kendisine ait bütçeden yapılarak muhasebeleştirme işlemi yapılmalıdır.
6) Denetimlerdeki bir diğer hususta incelendiğinde belediyemizin dış borçlanmadan kaynaklı faiz giderleri de ciddi bir yer teşkil etmektedir.
Belediyemiz dış kaynaklı borçlanmaya girmeden mevcut kaynaklarını kullanıp tüketen bir belediyeden çıkarılarak, üreten bir belediye olmayı seçmelidir.
Bunun için mevcut kaynakları kullanırken gereksiz harcamalardan kaçınıp tasarruf tedbirlerine uyarak efektif bir bütçe yönetimi sağlamalıdır. Bu görüntü bütçe ve muhasebe karar mevkiinde üst yönetimin sorumsuz ve liyakate uymadığını göstermektedir.
7) Yaptığım denetimlerde doğrudan temin teklif mektuplarının istenen mal ve hizmet alımlarıyla iştigal etmeyen ticaret siciline uygun olmayan firmalardan teklif alındığı ve mal ve hizmet alımı yapıldı tespit edilmiştir.
8) Kamulaştırmasız el atma davalarında önceki yıllara oranla artış gözlemlenmiştir. Ciddi oranda harç yargılama giderleri ve davalı avukatlara verilen masrafların belediyemiz bütçesinin hedefinin sapmasına neden olacaktır. ilgili konuda hem vatandaşın mağdur olmaması için hem de yüksek yargılama giderleri ödememek için vatandaşlarımızla anlaşma yoluna gidilmesi gerekir.
9) Nuran Mesut uzunoğlu ve Gama-Teks Osman Aydınlı gündüz bakım evleri için doğrudan temin yöntemiyle yiyecek içecek alımı yapıldığı bu alım kalemleri içinde toptancıdan yani tedarikçi firmadan 1500 litre süt alındığı tespit edilmiştir. Oysaki belediyemiz uygun maliyetli halk Süt dağıtımı yaparken daha uygun fiyatla süt temini sağlayabilecekken böyle bir alım yaparak kamu zararı oluşturulduğu tespit edilmiştir.
10) İlçemizde bulunan belediyemize ait Sosyal tesislerin ve salonların siyasi partiler tarafından kullanıldığı toplantı ve teşkilat yemeklerinin yapıldığı fakat bununla ilgili yaptığım incelemede belediyeye herhangi bir ödemenin rastlanmadığı görülmüştür.
11) Merkezefendi Belediye meclisinden Halk Süt ile ilgili karar alınırken ilçemizde hayvancılıkla uğraşan yerel üreticiyi desteklemek amacıyla oluşturulan projenin amacı dışına çıktığı süt ihtiyacının Antalya merkezli bir firmadan temin edildiği aracı olarak da yerel bir kooperatife fatura edildiği tespit edilmiştir.
Bu değerlendirmeler merkez Efendimize ve belediyemize katkı sağlamasını ve personelimizden vatandaşlarınlarımızakadar her bir bireyin hakkını koruma şiarı ile yapıldığını kıymetli meclisimiz bilgisine sunarım.
0 Yorum