Aile hekimiyle sıkı diyalog fayda gösteriyor

 Aile hekimiyle sıkı diyalog fayda gösteriyor

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Aile Hekimine muayene olarak koruyucu sağlık hizmetlerinde aile hekimliğinin önemine dikkat çekti.

Dr. Munise Özcan Aile Sağlığı Merkezini ziyaret eden İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, kendi Aile Hekimi Uz. Dr. Savaş Coşkun’un polikliniğine giderek hem rutin muayenesini yaptırdı hem de 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetlerinde ve sağlıklı yaşam için Aile Hekimliğinin önemine vurgu yaptı. Öztürk, Sağlık Bakanlığının hafta çerçevesinde belirlediği ‘Sana En Yakın Hekimin Aile Hekimin’ sloganında olduğu gibi tüm vatandaşların en yakın hekimleri olarak Aile Hekimlerine düzenli aralıklarla gitmelerine ve rutin kontrollerini aksatmamaları konusuna dikkati çekti.

“Sana en yakın hekimin, aile hekimin”
3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası çerçevesinde; hafta genelinde merkez ve ilçelerde birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemini vurgulayan bir dizi etkinlikler düzenleyeceklerini belirten İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliğinin önemini anlattı ve şunları söyledi: “Halk Sağlığı Haftası etkinlikleri çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetleri, birinci basamak sağlık hizmetleri ile ilgili bu hafta dolayısıyla vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz ve özellikle koruyucu sağlık hizmetlerine dikkat çekmeye çalışıyoruz. Bu yılın en önemli sloganlarından biri de “Sana En Yakın Hekimin, Aile Hekimin” sloganı. Ben de bu hafta dolayısıyla bana en yakın olan hekimime ziyarete geldim. Hem tekrar bir sağlık verilerimi gözden geçirdik, hem de doktorumdan yapmam gerekenler ve belki iş dolayısıyla ihmal ettiğim konular üzerinde bir görüş alışverişinde bulunduk. Aile hekimliği sistemi, uzun yıllardır ülkemizde yaygın olarak kullanılıyor. İlimizde yaklaşık her üç bin yüz kişiye bir aile hekimi düşüyor. Doğduğumuz andan ölene kadar bütün kayıtlarımız aile hekimimizde var. Aile hekimimiz zaman içerisinde değişse bile o kayıtlar yeni aile hekimimize devroluyor. Özellikle aile hekimlerimiz hem koruyucu sağlık hizmetleri konusunda bizleri bilgilendiriyorlar, hem de kronik hastalıklarımızın takiplerini yapabiliyorlar. Hasta olduktan sonra hastaneye gidip muayene olmak kolay ama önemli olan hasta olmadan sağlıklı yaşamı sürdürebilmek. Bu nedenle Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla özellikle koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalıkların takipleri konusunda verdikleri çok kıymetli hizmetleri için tüm aile hekimlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.

"Tüm hastalarımıza aile hekimleri ile diyaloglarını daha kuvvetli şekilde arttırmalarını tavsiye ediyorum”
Aile Hekimi Uz. Dr. Savaş Coşkun da hastaların, sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmek adına aile hekimleri ile sürekli diyalogda olmalarının önemli olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Biz aile hekimleri olarak 7’den 77’ye tüm hasta gruplarına hizmet vermekteyiz. Bu hastaların doğumdan ölüme kadar ki olan süreçte gerek tıbbi bakımları gerek kullanmış oldukları ilaçların düzenlenmesi, gerek kişilerin psikososyal açıdan değerlendirilip bu çerçevede hasta olmadan hastalığını engelleyebilirsek bunu başarı olarak atfedebiliyoruz. Kişilerin ihtiyaçları istikametinde ve bizim takiplerimiz istikametinde dönem dönem kan tahlilleriyle, dönem dönem kronik hastalıkları ve kanser taramalarına dönük olarak yapmış olduğumuz girişimlerle, hastalarımızın sağlığına dokunmaya çabalıyoruz. Bu haftanın bu şekilde biraz daha ön plana çıkarılması ile, özellikle sağlığa ulaşma açısından ikinci basamak ve üçüncü basamaktaki yükleri de almak adına ve birinci basamağı etkili kullanmak adına hastalarımıza çağrıda bulunuyoruz. Herkes kendi aile hekimiyle biraz daha sıkı diyalog içerisinde bulunursa bundan direkt olarak kendileri fayda göreceklerdir. İndirekt olarak da toplumumuzun sağlığı, daha etkin bir şekilde kullanmasına yardımcı olacaklardır. Ben tekrar değerli hastama ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Zaten periyodik aralıklarla görüşüyoruz. Tüm hastalarımıza da aile hekimleri ile diyaloglarını daha kuvvetli şekilde arttırmalarını tavsiye ediyorum” dedi.