ADM'NİN HEDEFLERİ BÜYÜK

ADM'NİN HEDEFLERİ BÜYÜK

ADM ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş 2016 YILI YATIRIMLARI SONUÇLARI VE 2017 YATIRIMLARI İLE İLGİLİ BİR BASIN TOPLANTISI YAPTI.

ADM ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş 2016 YILI YATIRIMLARI SONUÇLARI VE 2017 YATIRIMLARI İLE İLGİLİ BİR BASIN TOPLANTISI YAPTI. ADM ELEKTRİK İCRA KURULU ÜYESİ AHMET BAYRAMOĞLU ÖZETLE ŞU AÇIKLAMALARDA BULUNDU :

 

Şirket olarak temel hedefimiz, elektrik kesintisi kavramanı tanımayan yeni nesiller yetişmesini sağlamak, bu çerçevede elektriği güvenilir, kesintisiz, yüksek kalitede ve ekonomik maliyetlerle kullanıcıların hizmetine sunmayı amaçlıyoruz.

Bu prensiplerimiz çerçevesinde yatırım planlarımızı  ihtiyaçların önceliklendirilmesinde ilkesel olarak belli kriterler dikkate alınmaktadır. Elektrik dağıtım sistemi için gerçekleştirilmesini öngördüğümüz yatırımları planlarken sırasıyla; 
⦁    Sisteme yani bağlantı taleplerinin (abonelik) karşılanması, 
⦁    Mevcut sistemde can ve mal güvenliği bakımından tehlike oluşturabilecek hususlar varsa bu aykırılıkların yasal çerçevede bertaraf edilmesi,
⦁    Arıza ve kesintileri en aza indirecek şekilde zayıf noktaların belirlenip gerekli iyileştirmelerin yapılması,
⦁    Ekonomik ömrünü dolduran saha unsurlarının yenilenmesi ve iyileştirilmesi,

Temel başlıklarından oluşan bir dizi kıstas ile çalışıyoruz.

2016 yılında Şirketimiz bölgemize toplam 208 Milyon TL tutarında yatırım yaptı. 

Bu yatırımlar içerisinde en büyük pay yaklaşık 180 Mn TL ile elektrik dağıtım şebekesinin yenilenmesi modernizasyonu ve yeni enerji ihtiyaçlarının karşılanması için kurulan yeni elektrik tesisleri için kullanıldı.

Elektrik Sistemin modern yazılımlar ve dijital teknoloji ile yönetilmesi için kurulan yazılımlar ile bu yazılımların saha donanımları için ise yaklaşık 10Mn TL büyüklüğünde Şebeke İşletim Sistemi Yatırımı yapıldı.

Yeni bağlantılar için sayaç ve ölçü devrelerinin kurulması için ve ömrünü dolduran sayaçların yenileri ile değiştirilmesi için ise 4,5 Mn TL tutarında yatırım gerçekleştirildi ve bu kapsamda 62 bin sayaç devreye alındı. 

Kalan tutarlarla ise Kamulaştırma ve benzeri mülkiyet haklarına ilişkin ödemelerin yapılması ve diğer yasal yükümlülükler yerine getirilmesi sağlandı.

Bu yatırımların yaklaşık 70 Mn TL’lik bölümü ilçe ve mahalleri ile birlikte Denizli ilinin elektrik dağıtım şebekesi için kullanıldı ve şebeke yatırımları kapsamında Denizli il ve ilçe merkezlerinde 39 proje hayata geçirildi. İlave olarak 32 köyde çalışmalar gerçekleştirildi ve 2 adet yeni enerji nakil hattı kuruldu. Yeni yapılarla ilgili taleplerin karşılanmasına ilişkin projelerle beraber 2016 yılında Denizli de hayata geçirilen proje sayısı toplam 84 oldu. Benzer sayıda ki projeler bölgemiz illeri olan Aydın ve Muğla da 2016 yılında kullanıcıların hizmetine açıldı.

Yapılan bu yatırımlarla kalıcı arıza ve elektrik kesintilerinde önemli düzeyde iyileşmeler sağlanmıştır. Elektrik dağıtım sisteminin atmosfere açık olduğu ve mevcut sistemin büyük bölümünün ekonomik ömrünün sonuna geldiği göz önüne alındığında, bu sonucun oluşmasında gerçekleştirilen bakım çalışmalarıyla yapılan iyileşme ve yenileme yatırımlarının katkısı ortaya çıkmaktadır.

Mevcut elektrik dağıtım tesislerinin ekonomik ömrü önemli ölçüde dolduğu için yenilemek modernize etmek ve iyileştirmenin yanı sıra bu tesislerin günümüz teknolojileri ile yönetilebilmesi içinde önemli teknolojik yatırımlar da gerçekleştiriyoruz

Bu bağlamda öncelikli projelerimiz arasında 2014 yılında başlatılan ve yıllar içinde büyüyerek genişleyen elektrik dağıtım şebekesinin SCADA sistemi ile yönetilmesi süreci yer almaktadır. Bugün ADM Elektrik Dağıtım bölgesinde bulunan 250 adet dağıtım istasyonu 2000 fider, 7 gün 24 saat esaslı olarak uzaktan izlenmekte ve bir arıza durumunda ortaya çıkan kesintilerin büyük bölümünde kesintinin oluştuğu bölgeye ekip sevk edilmesine gerek kalmadan uzaktan müdahale edilmektedir. Böylece uzak mesafelerdeki istasyonlarda oluşan ve kapsamlı kullanıcı gruplarının etkilenmesine neden olan elektrik kesintilerinde ekiplerimizin zorlu hava ve yol koşullarında uzun zaman kaybederek bu noktalara ulaşması için geçen zamanlardan tasarruf edilmekte SCADA merkezinden gerçekleştirilen kumanda ile kesintiler çözüme kavuşturulmaktadır.

Diğer bir önemli teknolojik yatırımımız ise otomatik sayaç okuma sistemlerine ilişkin yatırımlardır. Bu proje kapsamında ADM Elektrik Dağıtım bölgesindeki yaklaşık 5.000 sayaç uzaktan okunmakta olup bu sistemdeki sayaç sayısı yeni ilavelerle sürekli olarak büyütülmektedir. Ayrıca yaklaşık 10.000 adet trafodaki toplam tüketimler ile bu trafolara bağlı sokak aydınlatmaları da yine bu sistem üzerinden yedi gün 24 saat esaslı olarak izlenmektedir.

Yıllık elektrik tüketim miktarı 200 MWh üzerindeki kullanıcılar şu anda sistem kapsamındadır. Yıllık tüketimi 100 MWh üzerinde olan bütün kullanıcılar 2017 yılı sonuna kadar bu sisteme dâhil edilmiş olacaktır. Bu kapsamda 3000 tüketim sayacının daha bu yıl sisteme ilave edilmesi hedeflenmektedir.

Özellikle şehir merkezlerinde kurduğumuz veya değiştirdiğimiz elektrik şebekelerinde artık yer üzerinden havayı hatlı şebekeler kurmak yerine kablolu elektrik şebekeleri kurmayı prensip olarak benimsiyoruz. Bu nedenle kablo şebekemizin oranı ve büyüklüğü sürekli olarak artış göstermektedir. Toprak altında olması sebebiyle bu şebekede meydana gelen arızaların tespitinde ve müdahalede güçlükler yaşanması ve gecikmelerle karşılaşılması söz konusu olduğundan sistemimize kablo arıza noktalarının hızlı bir şekilde tespit edilmesini sağlayan kablo test araç ve sistemlerini dahil ettik.

Bugün bölgemizdeki elektrik dağıtım şebekesinin bütün unsurları coğrafi bilgi sisteminiz üzerinde öznitelik bilgileriyle izlenebilmektedir. Bu sistemin, çalışmaları devam etmekte olan varlık yönetimi projemiz ile daha verimli hale getirilmesi hedeflenmektedir. Bu yeni sistemle Saha varlıklarının elektriksel özellikleri de izlenebilecek ve böylece bakımı süreçleri yenileme süreçleri ve saha ekiplerinin bu varlıklarla ilgili çalışma süreçleri çok daha verimli bir şekilde yönetilebilecektir.

Bölgemizin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından zengin yapısı bu alanda da önemli gelişmelerin ortaya çıkmasına olanak tanımaktadır. Düzenleyici kurum tarafından gerçekleştirilen düzenlemeler sonrasında geçen sene ilimizin ve elektrik dağıtım bölgemizde önemli sayıda üretim tesisi elektrik dağıtım sistemine katılımı sağlanmış oldu.