8 Asırlık Gelenek Yaşatılacak

8 Asırlık Gelenek Yaşatılacak

Geçtiğimiz günlerde basında yer alan “8 Asırlık koyun atlatma geleneği bu yıl yapılamayacak” şeklindeki haberden sonra, konu üzerine görüşlerine başvurduğumuz Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan,…

Çal Belediyesi tarafından her yıl Aşağı seyit mahallesinde gerçekleştirilen 8 Asırlık “Sudan Koyun Geçirme” geleneğinin, her yıl düzenlemesi için çeşitli çareler bulan Çal Belediyesi, Pandemi şartlarının durumuna göre bu yılda geleneği yaşatmak istiyorlar.

UNESCO tarafından “Somut olmayan Kültürel Miras” listesinde bulunan bu 8 Asırlık gelenekte, bir sürünün, çoban tarafından Büyük Menderes Nehri sularında karşıdan karşıya geçirmesi hedefleniyor.

UZUN SÜREDİR ÇEŞİTLİ ÇARELER İLE YAPILIYOR

Büyük Menderes nehrinin sularının azalması sebebiyle zaman zaman tehlikeye giren 8 asırlık gelenek, geçtiğimiz yıllarda da, tam iptal edilmek üzere iken, köy muhtarları tarafından yarışmanın yapıldığı bölgenin önüne set çekilerek, suyun toplanması ile gerçekleştirilmişti. 2017 yılında da Baraj kapakları açılarak su sağlanmış ve gelenek sürdürülmüştü.

Geçtiğimiz yıl ise Pandemi yüzünden temsili olarak yapılan geleneksel oyunlar, bu yılda konuşulmaya başlandı. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan bir haberde dile getirildiği gibi, Büyük Menderes Nehri’nin kuruması, suyun çok az olması bu geleneğin yapılmasını tehlikeye soktu.  Ancak, Belediye Başkanı Fethi Akçan, suyun azalmasının bu geleneğin yaşatılmasında sorun olmadığını, Pandemi şartlarının izin vermediğini dile getirdi.

BÖLGEMİZ UZUN SÜREDİR SU SIKINTISI ÇEKİYOR

Çal bölgesinin iklim değişikliğine bağlı olarak, yıllardır kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, su sıkıntısının geleceği tehdit ettiğini dile getiren Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız gibi, Işıklı Baraj gölünün kapaklarını açarak su sağlarız. Geleneğimizi yaşatmak için çabalarız. Önemli olan hayatın normale dönmesi ve Pandemi şartlarının bu geleneksel oyunlarımızı hazırlamamızda bütün insanlarla birlikte olmaktır. Önümüzdeki günler ne getirecek göreceğiz ve ona göre çalışmalarımızı yapacağız” dedi.

Bölgede asıl önemli olanın sulama suyu sıkıntısı olduğunu dile getiren Başkan Akcan, bunun için bütün imkanları seferber ettiklerini belirterek, “Çal bölgesi sulama suyu sıkıntısı çekmektedir. Bu konuda çeşitli toplantılarımız ve girişimlerimiz oldu. Kapalı devre sulama sistemine geçilmesinde ısrarcı olduk. Bu konuda önümüzdeki yıllarda yapılacak olan girişimlerin sonuçlarını alacağız” dedi.