4 Mart Dünya Obezite Gününde Hayatınıza Yön Verin
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görevli Diyetisyen Gizem Karakuş Mutlu 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Denizli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görevli Diyetisyen Gizem Karakuş Mutlu 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.
Obezitenin günümüzde gelişmiş ve gelişmek olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Diyetisyen Gizem Karakuş Mutlu, obezitenin bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olarak adlandırılabileceğini söyledi.
Çocukluk Çağı Obezitesi Yetişkinlik Dönemi Obezitesine Zemin Hazırlamaktadır
Aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliğinin obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edildiğine değinen Mutlu; “Bu faktörlerin yanı sıra genetik, çevresel, nörolojik, fizyolojik, biyokimyasal, sosyo-kültürel ve psikolojik pek çok faktör birbiri ile ilişkili olarak obezite oluşumuna neden olmaktadır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Obezite oluşmadan korunma büyük önem taşımaktadır. Obeziteden korunma, çocukluk çağında başlamalıdır. Çocuk ve ergenlik döneminde oluşan obezite, yetişkinlik dönemi obezitesi için zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle aile, okul ve çevre yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilgilendirilmelidir. Obezite tedavisi, bireyin kararlılığı ve etkin olarak katılımını gerektiren, tedavisi zorunlu, uzun ve süreklilik arz eden bir süreçtir. Obezite tedavisinde hekim, diyetisyen, psikolog, fizyoterapistten oluşan bir ekip gerekmektedir. Obezite, vücut sistemleri (endokrin, kardiyovasküler, solunum, gastrointestinal, deri,kas iskelet sistemi) ve psikososyal durum üzerinde yarattığı olumsuz etkilerden dolayı pek çok sağlık problemlerine neden olmaktadır” dedi.
Sağlıklı Kilo Vermek İçin Neler Yapmak Gerekir?
Kışın fiziksel aktivitenin azalması, havanın erken kararmasına bağlı olarak akşamları abur cubur vb gıdaların tüketiminin artmasıyla kilo alımının kaçınılmaz olduğunu belirten Gizem Karakuş Mutlu bahar aylarının gelmesiyle birlikte de yapılacakları şu şekilde sıraladı: “Fiziksel aktivitemizi artırmak, gün içinde 3 litre su tüketmek, günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmek, kızartmalardan uzak durmak, kızartma yerine haşlanmış veya ızgara edilmiş besinler tüketmek, hamur işi tüketiminden uzak durmak, şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek, şekerli ve asitli içeceklerden uzak durmak, yemeklerinizi hızlı yemek yerine, yavaş yavaş ve iyice çiğnemek, yemek tabağını büyük servis tabağı yerine küçük tabakları tercih etmek, beyaz ekmek yerine tam buğday, tam tahıllı veya kepek ekmeği tercih etmek, soslu çerezler yerine çiğ badem, fındık, ceviz tüketmek gibi doğru besinlerin tercih edilmesi sağlıklı bir şekilde kilo vermemize yardımcı olur” dedi.
0 Yorum