2016 YILI PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ SONUÇLARI AÇIKLANDI
Zeybekci: Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Halkımızın Yaşam Kalitesini Artırmanın En Etkin Yollarından Biridir
Zeybekci: Piyasa Gözetimi ve Denetimi, Halkımızın Yaşam Kalitesini Artırmanın En Etkin Yollarından Biridir
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,Modern devlet anlayışı açısından, halkımızın yaşam standardının yükseltilmesi yönündeki çabalar tüm yöneticilerin temel görevlerinden biridir. Bu nedenle Hükümet olarak 15 yıldır bir taraftan milletimizin refahını artırıyoruz bir taraftan da satın alınan ürünlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin seviyesini yükseltiyoruz. Vatandaşımızın kullandığı tüm ürünlerin kaliteli, güvenli ve sağlıklı olması temel hedeflerimiz içinde yer almaktadır.
Küreselleşme ve ulusal-uluslararası rekabet, ucuz malların piyasaya sunulması imkânı yaratmıştır. Özellikle Uzakdoğu Asya, geçmişte gelişmiş ülkelerin ürettiği pek çok ürünü üretmeye başlamıştır. Ancak, gelişmiş ülkelerden farklı olarak bu yeni üreticilerin insan sağlığına ve kaliteye verdikleri önem daha düşük seviyede kalmıştır. Bu nedenle ürünlerin denetlenmesi tüm dünyada bir zorunluluk haline gelmiştir. Hükümet olarak vatandaşımızın en güvenli ve kaliteli ürünleri tüketmesi için devamlı çalışmalar yürütüyoruz.
Zeybekci: Daha Güçlü Bir Denetim Yapısı İçin PGD kaynaklarını %30 artırdık.
Denetimlerin vatandaşımız için önemine binaen her yıl denetimlerimizi ve denetim bütçemizi artırıyoruz.
2016 yılında Kamu Kuruluşları tarafından PGD için ayrılan maddi kaynak önceki yıla göre %30 oranında artarak 154,7 milyon TL’ye, toplam fiili denetim elemanı sayısı da %21’lik artış göstererek 9.682’ye ulaşmıştır.
Önümüzdeki dönemde amacımız, piyasada denetim yapan ülkeler arasında en gelişmiş teknik altyapıya sahip, en deneyimli denetmen kadrosunu ortaya koymuş ülkelerden biri olarak, piyasaya aldatıcı ve sağlıksız ürün arz etmekten tüm aktörlerin kaçınacağı yüksek bir standarda ulaşmaktadır. Bu yöndeki çalışmalarımızı yürütüyoruz
Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu: Denetimler Artıyor
Piyasa gözetimi ve denetimi (PGD) faaliyetleri ülkemizde 10 farklı kamu kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda, piyasaya sunulan ürünleri “piyasa gözetimi ve denetimi” faaliyetleriyle, bir cankurtaranın denizdeki insanları gözlemesi gibi “risk analizine dayalı” devamlı gözetliyor; gerektiğinde müdahale ediyoruz.
Birçok kuruluş tarafından yürütülen ve ortak bir amaca hizmet eden bu denetim sisteminde güçlü bir işbirliğine ve koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bakanlığımız, ulusal düzeyde koordinatör kuruluş olarak görevlendirilmiştir.
Bakanlığımızca, söz konusu koordinasyon görevi kapsamında, her sene PGD kuruluşlarının bir önceki yıla ait denetim istatistikleri derlenerek, PGD'nin yıllar içindeki gelişiminin ortaya koyulması amacıyla yıllık raporlar hazırlanmaktır. Bu çerçevede hazırlanan ve Bakanlığımızın internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunulan “2016 Yılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Raporu”nda öne çıkan tespitler aşağıda yer almaktadır:
· Denetlenen ürün partilerinin %30’unu ithal ürünler oluşturmaktadır. Denetlenen ithal ürünlerin %34’ü uygunsuz veya güvensiz bulunurken, 2015 senesinde bu oran %27’dir.
· PGD kuruluşları tarafından uygunsuz ve güvensiz ürünler için uygulanan idari para cezaları önceki yıla oranla %20 artmış ve 115 milyon TL’yi aşmıştır.
· Ayrılan kaynak ve fiili denetim elemanı sayısındaki artışa paralel olarak toplam denetlenen ürün parti sayısı ve uygunsuz/güvensiz olduğu tespit edilen ürün parti sayısı da artış göstermiştir. 2016 yılında denetlenen ürün parti sayısı %39 artarak 307.189 olurken, bunların 105.750 uygunsuz veya güvensiz bulunmuştur. 2015 senesinde %18 olan uygunsuzluk güvensizlik oranı 2016 senesinde %34’e yükselmiştir. Bu oranın en yüksek olduğu ürün grupları “havuz kimyasalları”, “taşınabilir basınçlı ekipmanlar”, “kozmetikler”, “tıbbi cihazlar” ve “hazır beton dışı yapı malzemeleri”dir.
0 Yorum