11 Nisan Dünya Şizofreni Günü hatırlatıldı
11 Nisan Dünya Şizofreni günü, TRSM)merkezi danışanları tarafından düzenlenen resim sergisi, müzik dinletisi ve kermesimiz açılarak danışanların yaptıkları ürünlerin sergilenmesiyle kutlandı.
PAÜ Hastaneleri Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Doç. Dr. Ayşenur İnci Kenar, şizofreninin, tarih boyunca insanları etkileyen, genellikle yaşam boyu devam eden, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarına etki eden, gerçek dünyadan koparak içe kapandığı, kişiler arası ilişkilerinin ve işlevselliğinin bozulduğu ruhsal bir hastalık olduğunu anlattı. Doç. Dr. Kenar, “Bugün Toplum Ruh Sağlığı Merkezi danışanlarımızla, Dünya Şizofreni Günü’nde şizofrenide farkındalığa dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenlendik. Şizofreni, yalnızca hastaların değil, aynı zamanda ailelerinin ve kendilerine yakın olan kişilerin de yaşamlarını etkiler. Şizofreni hastaları, iş bulmakta ya da kendilerine bakmakta sorun yaşayabilirler ve diğer insanların yardımına ihtiyaç duyarlar. Şizofreni hastalarının çok büyük kısmı tehlikeli ya da şiddet yanlısı değildir. Bu hastalıkla ilgili toplumda çokta bilinçli olmayan bir ön yargı, damgalama ve ayrımcılık söz konusudur. Bugün burada düzenlemiş olduğumuz etkinlikte bu ön yargıyı kırmayı amaçlıyoruz. Şizofreni tedavi edilebilir bir hastalıktır, kişinin kimliği değildir. Unutmamalı ki düzenli ilacını alan ve periyodik doktor kontrolüne giden, dolayısıyla ‘’normal’’ dediğimiz kişilerden hiçbir farkı olmayan şizofreni tanısı almış bireyler hayatın içinde olmalı, iş sahibi olmalı, toplumda herkesle birlikte yaşamalıdır. Şizofreni hastaları uygun destek ve tedavi olduğunda uyum içinde yaşayan bireylerdir. Bu hastaları ve ailelerini görmezden gelmek, toplum dışına itmek tedavi almalarını ve sosyal uyumlarını bozmaktadır. Sosyalleşme, hayatın içine karışma en önemli tedavilerden biridir. Bu hastaları toplumdan dışlamak, iş vermemek ve ilişkiyi kesmek onlara verebileceğimiz en büyük zararı verir. Özellikle bugün şizofreni farkındalık gününde ve bundan sonra bu arkadaşlarımızı görmezden gelmeyelim.” dedi.
PAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Özdel ; 11 Nisan Şizofreni günü hepimiz için şizofrenlerin damgalanmaktan kurtulduğu ve topluma kazandırıldığı çok önemli bir gün, başta Doç. Dr.Ayşenur İnci Kenar hocam olmak üzere şizofrenleri anlamak ve onları daha iyi hissedebilmek imkanı verdikleri için kıymetli hocalarımıza ve TRSM çalışanlarına teşekkür etti.
PAÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Özban ise TRSM ekibine PAÜ Hastanesinde bu büyük merkezin donanımlı ve etkili bir şekilde hizmetini sürdürdükleri için teşekkür etti. Pek çok psikiyatrik hastalıkların farkındalıklarla, özenle tedavisinin mümkün olduğuna, onları toplumdan dışlamak değil toplumun bir ferdi olarak içerimizde tedavi edilebileceğine inandığını söyledi ve tüm çalışmaları, etkinlikleri ve bu sergi için emeği geçen herkese teşekkür etti.
PAÜ Hastanesi Psikiyatri AD. Başkanı Prof. Dr. Gülfizar Varma ise her bireyin topluma kazandırılması için herkesin çalıştığını belirtti ve bu sergide emeği geçen herkese teşekkür etti.
Sergiye, Psikiyatri AD. Başkanı Prof. Dr. Gülfizar Varma, Pamukkale Halk Eğitim Müdür Vekili Suat Çetinkaya, Md. Yardımcıları Halime Atik , Aylin Gelgeç , Öğretmen Pınar Yıldırım Duranay, çalışanlar, hasta ve hasta yakınları katıldı.
0 Yorum