10 Nisan Laiklik Günü Kutlu olsun

10 Nisan Laiklik Günü Kutlu olsun

Memleket Partisi Pamukkale ilçe Başkanı Savaş Akman,  10 Nisan Laiklik Gününü kutlayarak, “Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum.” Dedi.

10 Nisan Laiklik Günü sebebiyle bir yazılı açıklama yapan Memleket Partisi Pamukkale İlçe Başkanı Savaş Akman, açıklamasında “Hiçbir topluma önce demokrasi, sonra laiklik gelmemiştir. Demokrasi olduğu halde laiklik olmayan bir toplum gösterilebilir mi?” dedi.

Başkan Savaş Akman konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Demokrasi laikliğin önkoşulu değildir; laiklik demokrasinin önkoşuludur… Çünkü laikliği kabul etmeyen bir düzende toplum halk adına yönetilmez;Tanrı adına yönetilir.

Her laik toplumda mutlaka demokrasi olmaz; ama laikliğin olmadığı bir toplumda da demokrasi olmaz!

Eğer laikliği koruyabilmişseniz; yitirdiğiniz demokrasiye bir gün yeniden kavuşabilme umudunu da koruyabilmişsiniz demektir. Ama laikliği yitirmişseniz; zaten demokrasiyi de yitirmişsinizdir.

Ve üstelik, günün birinde demokrasiye yeniden dönme umudunu da yitirmişsinizdir!

Yeni mandacıların hiçbir hokkabazlığı, bu gerçeği değiştiremez!

Nasıl ki İsveç’te krallığın olması demokrasi olmadığı anlamına gelmiyorsa… Bazı papazların hükümetçe atanması da laikliğin olmadığı anlamına gelmez.

Asıl önemli olan yasalar değildir, yaşananlardır!

İsveç’e önce laiklik geldi, sonra demokrasi.

Türkiye’ye de önce laiklik geldi, sonra demokrasi.

Laikliği de içeren “Aydınlanma Devrimi” yaşanıncaya kadar, Hıristiyan dünyası karanlıktaydı. Geriydi… Çünkü inançlar ve düşünceler baskı altındaydı. O koşullarda demokrasinin yeşermesine olanak var mıydı?

Laikliğin doğuş sebebi şudur; farklı dinden, farklı mezhepten insanların barış içinde bir arada yaşamalarını sağlamaktır. İkinci neden de, çağın değişen koşulları içerisinde ortaya çıkan yeni sorunlara aklın ve bilimin ışığında çözüm aramak ve bulma kapısını açık bırakmaktır."

Laiklik yoksa demokrasi, de yoktur.10.Nisan laiklik gününü kutluyor. Laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin yurttaşları olmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum.”