Yörük kültürünü yaşatmak için 36 yıldır develeriyle festivallere gidiyor

Yörük kültürünü yaşatmak için 36 yıldır develeriyle festivallere gidiyor

Yörük kültürünü yaşatmak için 36 yıldır develeriyle festivallere gidiyor

(İHA) - Denizli’nin Sarayköy ilçesine bağlı Sığma Mahallesi’nde deve çiftliği de bulunan Raşit Durmaz, 36 yıldan bu yana Yörük kültürünü yaşatmak için develeriyle Türkiye’nin her yerindeki festivallere katılıyor.

Denizli’de deveci 63 yaşındaki Raşit Durmaz, 36 yıldan bu yana Yörük kültürünü yaşatmak için develeriyle Türkiye’nin her yerindeki festivallere katılıyor. Sarayköy İlçesi’ne bağlı Sığma Mahallesi’nde deve çiftliği de bulunan Raşit Durmaz, kurbanlık deve, gezi devesi ve deve sütü üretimi de yapıyor.

Denizli’nin Sarayköy ilçesinden Türkiye’nin tüm illerindeki festivallere katıldıklarını, festivale gelenlere belirli alanlar içinde deve gezisi, midilli atı gezisi yaptırdıklarını anlatan Raşit Durmaz, festivallerin dışında yaz mevsiminde Antalya ve kıyılarında develeriyle turistlere hizmet verdiğini söyledi. Durmaz, “Yıllardır Türkiye’deki sayılı deve çiftliğimde gezi devesi, kurbanlık deve ve deve sütü üretimi yapıyorum. Yaz aylarında Antalya’da develerimle turistleri gezdiriyorum. Festival oldukça da develerimde katılıyorum. Bu güne kadar Türkiye’nin birçok ilinde düzenlenen festivallere katıldım. Hem Yörük kültürünü tanıtmak, hem de insanlara develerle farklı bir yolculuk yaptırmak için çaba gösteriyorum. Develeri çiftlikten büyük araçlara yükleyip Türkiye’nin farklı noktalarına götürmek hiçte kolay olmuyor” dedi.

Deve sütü de üretiyor
Çiftliğinde develerin yanında deve sütü de ürettiğini anlatan Durmaz, “Dişi bir deve yavrusunu 11 ay boyunca emzirir. Deve sütünün inek sütüne göre daha az yağlı, anne sütüne yakın ve özellikle C vitamini açısından çok zengindir. Yavrusunu emziren bir deveden günde ortalama 2 litre süt sağılıyor. Deve sütünü şokladıktan sonra özel bir ambalajın içinde kargo ile alıcısına ulaştırıyorum. Deve sütü diyabeti önler. Özellikle tip 1 diyabet tedavisi gören kişilerde olumlu gelişmelere sebep olur. Bir bardak deve sütü ile B1 vitaminin günlük ihtiyacını karşılamak mümkündür. Diğer sütlere oranlara daha çok protein barındırır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirirken sporcuların da sıkça tercih ettiği bir süttür. Çocuk gelişiminde güçlü kemikler için deve sütü tüketilmesi önerilir. Yüksek oranda demir içerdiği için dolaşım sistemini olumlu etkiler. İçinde sağlıklı yağlar olduğundan kalp dostudur. Metabolizmayı hızlandırır ve içindeki fosfor ve potasyum ile tansiyonu dengeler. İnek sütüne oranla 10 kat daha fazla demir ve 3 kat daha fazla C vitamini içerir. Sindirim ve mide sorunlarında oldukça etkilidir” şeklinde konuştu.