Vali Coşkun; “Afetzedeler için 141 milyon 930 bin 885 TL harcandı”

Vali Coşkun; “Afetzedeler için 141 milyon 930 bin 885 TL harcandı”

Depremin yıldönümünde Denizli Valisi kentten yapılan yardımları açıkladı

(İHA) - 6 Şubat depremlerinin ardından Denizli’de halen 6 bin depremzedenin yaşadığını dile getiren Vali Ömer Faruk Coşkun, AFAD, Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından deprem bölgesi ve kentteki afetzedeler için 141 milyon 930 bin 885 TL harcandığını söyledi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 büyük deprem 11 kentte yıkıma yol açtı. Yüzlerce binanın yıkıldığı ya da hasar aldığı depremde binlerce vatandaşımız ise yaşamını yitirdi. 6 Şubat Depremlerinin yıldönümünde Denizli Valiliği AFAD Binasında anma programı düzenledi. Etkinliğe Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AFAD Müdürü Ali Etiz, kamu kurumu müdürleri ve deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarında görev yapan ekipler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan belgesel sunumu ile başladı.

Denizli’den deprem bölgesine 6 bin 456 personel, 580 araç ile iş makinesinin görev yaptığını, ayrıca 502 gönüllü personelin arama kurtarma ve diğer hizmetlerde görev yaptığını dile getiren Vali Coşkun, halen enkaz kaldırma çalışmaları için iş makinesi ve teknik personelin ihtiyaç duyulması halinde bölgeye gönderildiğini söyledi. Denizli’den afet bölgesine yüzlerce tır yardım malzemesinin gittiğini vurgulayan Vali Coşkun, “418’i yaşam konteyneri, 55 WC konteyner olmak üzere toplam 473 konteyner gönderilmiştir. AFAD Lojistik Depomuzdan 4 bin 575 adet çadır ve 14 bin 590 adet çadır içi malzeme gönderilmiştir. AFAD tarafından gönüllü ekiplere ve taşımacılara yakıt desteği sağlanmıştır. İlimize deprem illerinden toplam 26 bin 706 afetzede tahliye edilmiş ve ilimizde konaklamıştır. Halen kendi imkanları ile yaklaşık 6 bin depremzede vatandaşımız ilimizde ikamet etmektedir” dedi.

“Deprem bölgesi ve kentteki afetzedeler için 141 milyon 930 bin 885 TL harcandı”
Afet bölgesi ve Denizli’ye gelen depremzede misafirler için yapılan harcama miktarını açıklayan Vali Coşkun, “İlimizden afet bölgesindeki ve ilimizde misafir edilen afetzedeler için 7 milyon 86 bin TL’si AFAD olmak üzere Sosyal Yardımlaşma Vakfımız tarafından 8 milyon 596 bin 940 TL ve Denizli Büyükşehir Belediyemiz tarafından 126 milyon 247 bin 945 TL harcama yapılmıştır. Denizli Büyükşehir Belediyemiz tarafından Hatay İskenderun ilçesinde afet sırasında zarar gören altyapı ve üstyapının tamiratı ve iyileştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. İlimize gelen afetzedeler için Denizli Büyükşehir Belediyesi Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezinde giyim ve gıda reyonları kurulup hizmete sunulmuştur. Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı arama kurtarma ekipleri afetin olduğu ilk günden itibaren arama kurtarma çalışmalarını gerçekleştirmiştir” şeklinde konuştu.

“6 STK arama kurtarma çalışmalarına katılabilmesi için akredite olmuştur”
Denizli’nin afete hazırlık çalışmalarını anlatan Vali Coşkun, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında düzenli olarak masa başı ve saha tatbikatları icra edildiğini söyledi. Kentin müdahale kapasitesini arttırmak amacıyla STK’lara ait arama kurtarma ekiplerinin eğitimlerinin ve akreditasyon süreçlerinin devam ettiğini vurgulayan Vali Ömer Faruk Coşkun, “Bugüne kadar 5 hafif seviye, 1 orta seviye kentsel arama kurtarma ekibi olmak üzere 6 STK akredite olmuştur. Ayrıca 400 personelden oluşan yerel destek ekibi ve 328 Destek AFAD Gönüllüsü de AFAD İl Müdürlüğümüzce gerekli eğitimleri tamamlanarak ilimiz müdahale kapasitesine dahil edilmiştir. İlimizde STK’ların eğitimi için eğitim parkuru faaliyete geçirilmiştir. İlimizi afetlere karşı dirençli hale getirmek adına Denizli İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlanmış ve bu kapsamda İRAP’ta belirlenen amaç, hedef ve eylemler doğrultusunda bütün kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ülkemizi ve Aziz milletimizi derinden etkileyen felaketlerde kaybettiğimiz canlarımızı unutmadık. 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde depremlerde hayatını kaybeden bütün Vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin” ifadelerini kullandı.
Kuran-ı Kerim tilavetini okuyan İl Müftüsü Abdullah Pamuk’un dua etmesinin ardından Kızılay tarafından çorba dağıtılmasıyla etkinlik sona erdi.