EKİPLER YARDIMDA ZAMANLA YARIŞIYOR

EKİPLER YARDIMDA ZAMANLA YARIŞIYOR

Kahramanmaraş merkezli 7.7. ve 7.6 şiddetinde depremin ardından, felaketin boyutlarının çok büyük olması ve iktidarın yardım çağrısı yapması dünya ülkelerinde büyük ses getirdi.

Dünya ülkeleri Deprem bölgesinde arama kurtarma ve ihtiyaçlar için yardım konusunda adeta yarışıyor. Birçok ülke ekiplerini ve ilk yardım tırlarını yola çıkarırken, olumsuz hava şartları ve yolların güvenli olmaması yardım konvoylarının ilerlemesini engellerken, ulaşan ekipler hemen çalışmalara başladılar. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay, "Şu ana kadar 312 artçımız mevcut. Bunların 6 ve üzeri olan 3 depremimiz var. 24 deprem de 5 ve 6 arasında. Enkazdan çıkarılan vatandaş sayısı 8 bini geçti, yıkılan bina sayısı 5 bin 775. 312 artçı deprem oldu. Tüm illerde toplam 12 bin 181 arama kurtarma ekibimiz var. Vinç ihtiyacının karşılanmasıyla ilgili çok ciddi yol alınmıştır. 500'ü geçti diye biliyoruz, tamamı sahada. Bu sabah itibarıyla hava araçlarını kullanma şansımız arttı. Tüm illerimizde 12 bin 281 arama-kurtarma personeli var. 14 ülke sahada, 3 bin 294 arama kurtarma personeli geldi. Afet bölgesinde işi olmayan vatandaşlarımızı bu yolları kullanmama yönünde özellikle ikaz etmek istiyoruz. Özellikle Hatay, Maraş ve Adıyaman'da 48 saat itibarıyla görevli araçların afet ile ilgili bölgeye sevkiyat yapan araçların dışındaki diğer araçların girmesini durdurmuş durumdayız. 48 saat süresince bu geçerli olacak. 11.00 itibarıyla bugün bu süre başlamış durumda. Diğer illerde de ihtiyaç olursa bu genişletilebilir."Dedi

Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay daha sonra bölge ile ilgili yapılan çalışmaları şöyle anlattı.

ELEKTRİK ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

"Bugün Reyhanlı'ya elektrik veriyor olacağız. Malatya'da tamamı verilecek durumda. Enkazın olduğu bölgelerde kontrollü olarak. Osmaniye'de, Kadirli'de, bugün itibarıyla bölgeye elektrik verilmeye başlanmıştır. Maraş'ta merkezde kontrollü olarak, Elbistan'da kısmen verilmeye başlandı. Pazarcık'ta henüz verilmiyor."

"DOĞAL GAZ SORUNLARI GİDERİLİYOR"

"6 noktada doğal gaz ana hattında sorun olduğunu söylemiştim. Çalışmalar başlamış durumda. Antep, Hatay ve Maraş'a gaz verilebilmesiyle ilgili 2-3 gün alabileceğini dün ifade etmiştik."

BÖLGEYE YARDIM AKIŞI SÜRÜYOR

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, “Ölü sayısı an itibari ile 2 bin 316’ya yükseldi. Yaralı vatandaşımızın sayısı 13 bin 293, yıkılan bina sayısı 6 bin 217 ve sağ kurtulanların sayısı ise 7 bin 840" açıklamasını yaptı. Açıklamasının devamında Tatar, "Bölgeye çok sayıda barınma ve yaşam malzemesi akışı devam ediyor. Personel sayısı da ciddi anlamda artış gösterdi. Bölgede 10 bin 176 personel, 10 bin 409 AFAD gönüllüsü ve destek ekipleri ve bunlara ilave olarak 4 bin 470 Mehmetçiğimiz görev yapmakta. Sahada aktif olarak arama kurtarma yapan personel sayısı yaklaşık 25 bin civarında" dedi. (Mynet.com)