Son beş gündür Ormanlarımız yanıyor, Neler oluyor böyle?

Son beş gündür Ormanlarımız yanıyor, Neler oluyor böyle?

Başta Manavgat olmak üzere, Ege bölgesindeki bütün ormanlık alanlarda ve turizm beldelerinde ardı ardına yangınlar meydana gelmeye başladı. Halkın teyakkuz halinde olduğu Aydın, Muğla turizm…

Ege bölgesinin sahilleri cayır cayır yanarken, adeta insanların ciğerleri yanıyor. Orman yangınlarına eline kovasını alan koşarken, aynı anda 4 veya 5 yerde yangın çıkması halkımızı da rahatsız etti ve endişeye sevketti. “Neler oluyor” diye soran vatandaşlar, ülkemizin ciğerleri yanarken kovalarla orman yangınına koştular. 
Aydın Germencik’te Biyogaz tesislerinde yangın

Aydın'ın Germencik ilçesinde bulunan biyogaz tesislerinde yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale edilirken söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
Yangın akşam saatlerinde ilçeye bağlı Turanlar Mahallesi'nde bulunan biyogaz tesislerinde çıktı. Tesislerden dumanları yükseldiğini görenler durumu 112'ye ihbar ederek yardım istedi. Kısa sürede yangın mahalline ulaşan ekipler yangına müdahale etti. Havadan da müdahale edilen yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Yangına çevre ilçelerden de takviye ekipler gönderildi.

Muğla'da yangın söndürme çalışmaları sürüyor, alevler geceyi aydınlatıyor
Orman yangınlara teslim olan Muğla'da hava kararmasına rağmen söndürme ekiplerinin müdahalesi karadan, denizden ve havadan devam ediyor.
Marmaris, Bodrum ve Köyceğiz'deki yangınlar devam ediyor. Bodrum'daki yangında alevler adeta gecenin karanlığını aydınlatıyor. Söndürme ekipleri yoğun bir şekilde alevlerle mücadele ederken oluşan elim manzara sadece ormanları değil görenlerin yüreklerini de yakıyor.
İl genelindeki yangınlarda söndürme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Kütahya'daki orman yangını kontrol altına alındı
Kütahya'nın Emet ilçesine bağlı Samrık köyünde çıkan orman yangını 5 saat süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı.
Edinilen bilgiye göre, Samrık Deresi mevkiinde çıkan orman yangını, bir helikopter ve 20 arazöz, 10 yangın söndürme tankı ve yüzlerce gönüllü vatandaşın müdahalesiyle 5 saatin ardından kontrol altına alındı. İlk belirlemelere göre yangında yaklaşık 5 hektarlık karaçam ormanı zarar gördü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Marmaris'teki yangın İHA ile görüntülendi
Muğla’nın Marmaris ilçesinde öğlen saatlerinde çıkan orman yangını insansız hava aracı (İHA) ile görüntülendi.
Bugün öğlen saatlerinden itibaren Muğla’nın Marmaris ilçesi Armutalan Mahallesi'nde çıkan orman yangını insansız hava aracı tarafından görüntülendi. İHA tarafından çekilen görüntülerde alevlerin etkisi ve dumanlar net olarak görülürken, yangının büyüklüğü ise fark ediliyor. Ayrıca görüntülerde helikopterlerin yangın söndürme çalışmaları da yer aldı.

Son 5 gündür ormanlarımız yanıyor
Muğla’nın Marmaris ilçesinde öğle saatlerinde başlayan orman yangının ardından Bodrum, Köyceğiz, Dalaman ve son olarak da Milas’ta yangın çıkmıştı. Köyceğiz’in Yeşilyurt ile Ağla Mahallesi arasında kalan saat 15.48’de başladığı belirtilen yangına 5 arasöz, 4 su tankeri, 1 İMA, 6 hizmet aracı, 1 helikopter, 1 dozer, 1 treyler’in yanı sıra 40 personel ile müdahale edildi. Ayrıca bölgeden de bazı vatandaşların yangın söndürme çalışmalarına katıldığı, yangının Ağla tarafındaki yoğun ormanlık alana geçmemesi için büyük çaba sarf edildi.
Saat 17.00 sıralarında ise bu defa Dalaman’ın Akçataş Mahallesi’nde yangın başladı. Mopak Kağıt Fabrikası’nda 25 Haziran’da başlayan ve yaklaşık 1 hafta boyunca söndürme çalışmaları yapılan alana yakın bir noktada çıkan yangın bölgede büyük tedirginliğe neden oldu. Kağıt Fabrikası ile Tarım Açık Cezaevi sınırının bulunduğu alandaki yangına Dalaman ve Ortaca’dan ekiplerin müdahale ettiği öğrenildi. Kısa sürede kontrol altına alınan yangında 2 dönümlük alanın zarar gördüğü öğrenildi.
Bu arada yangının çıktığı bölgede ana trafolarının bulunması nedeniyle, Dalaman, Dalaman Havalimanı, Ortaca ve Fethiye’nin Göcek Mahallesi’nde elektrik kesintisi uygulandı.

Didim’deki yangın kontrol altına alındı
Aydın'ın Didim ilçesinde makilik ve zeytinlik alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesi ile kontrol altına alındı.
Yangın, Efeler Mahallesi İmbat Koyu Sitesi çevresindeki makilik ve zeytinlik alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre alandan alevlerin yükseldiğini gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler yangını kontrol altına almak için çalışma başlattı. 2 arazöz, 4 itfaiye aracı ve iş makineleri ile alevlere müdahale eden ekipler, yangını kontrol altına aldı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

Çeşme'de bir gün arayla çıkan iki yangın kısa sürede söndürüldü
İzmir'in Çeşme ilçesinde, bir gün arayla meydana gelen iki yangın yürekleri ağza getirirken, yangınlar ekiplerin zamanında müdahalesi ile kısa sürede söndürüldü. 
Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan yangınlar tüm ülkeyi üzüntüye boğarken, Çeşme'de de dün ve bugün iki farklı noktada yangın çıktı.
Dün Ildır'da meydana gelen makilik alandaki yangın, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin müdahalesi ile kısa zamanda büyümeden söndürüldü. Çeşme Küçük Sanayi Sitesi ve Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi yol ayrımı yanındaki çam ağaçlarının bulunduğu korulukta da bugün bir yangın çıktı. Vatandaşların ihbarıyla itfaiye ekipleri kısa sürede olay yerine gelerek, yangını büyümeden söndürdü.

Söke'deki yangında 30 dönüm alan zarar gördü
Aydın'ın Söke ilçesinde zeytinlik alanda çıkan yangın kontrol altına alınırken, yangında 30 dönüm alan zarar gördü.
Yangın, öğle saatlerinde Nalbantlar ve Sayrakçı Mahalleri arasında kalan zeytinlik alanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, bölgeden alevlerin çıktığını gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri sevk edildi. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında alevler kısa sürede kuru otları ve zeytin ağaçlarını etkisi altına aldı. Havadan da müdahale edilen yangın söndürme çalışmalarını Söke İlçe Kaymakamı Soner Zeybek, Söke Belediye Başkan Yardımcısı Veli Devrim Yerli, yangın sahasının yakınında işletmesi bulunan Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel yakından takip etti.
Vatandaşların da gerek su tankerleri gerekse bahçe hortumları ile alevlere müdahale ederek ekiplerle birlikte seferber oldukları yangın uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı. Yangında 30 dönümlük alanın zarar gördüğü öğrenildi. Yangın bölgesine gelen Söke Kaymakamı Soner Zeybek, "Yangın kontrol altına alındı, ekipler büyük özveriyle çalışıyor. Rüzgar çok büyük bir risk faktörü. Şuanda soğutma çalışmalarımızı yapıyoruz. Sıkıntılı bir durum yok" dedi

Yangınlarla ilgili Cumhuriyet başsavcılıkları soruşturma başlattı
Muğla’da bugün 5 ayrı ilçede art arda çıkan yangınlarla ilgili Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada ,“29 Temmuz 2021 Perşembe günü saat 14.58 sıralarında, Muğla ili, Milas ilçesi, Güvercinlik-Kuyucak mevkiindeki ormanlık alanda çıkan orman yangını ile ilgili olarak mülhakatımız Milas Cumhuriyet Başsavcılığımızca resen ivedi olarak soruşturma başlatılmıştır. Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınının başladığı ve güzergâhındaki yerlerle ilgili detaylı bir şekilde inceleme ve delillerin araştırılmasına yönelik soruşturma işlemleri çok yönlü ve titizlikle devam etmektedir” ifadelerine yer verildi.

Orman yangını çıkarmak için gelen PYD/PKK'lı 2 terörist yakalandı
PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütü içerisinde sorumlu düzeyde faaliyet gösteren yabancı uyruklu kardeş 2 örgüt mensubunun orman yakma eylemi için İzmir, Manisa ve Bursa illerine gelerek keşif yaptıkları, orman yakma eylemini gerçekleştirerek illegal yollardan yurt dışına çıkacakları yönünde istihbari bilgi elde edildi. Gelen istihbarat üzerine harekete geçen MİT, Emniyet ve Jandarma ekipleri söz konusu 2 kardeşin Manisa'nın Turgutlu ilçesinde olduğunu tespit etti. İzmir MİT Bölge Başkanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir İl Jandarma Komutanlığı, Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ve Manisa İl Jandarma Komutanlığı ile koordineli yapılan müşterek operasyon sonucu terör örgütü üyesi yabancı uyruklu 2 kardeş yakalanarak gözaltına alındı. (İHA