SAĞLIĞINIZ DAHA ÖNEMLİ
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, Ramazan Ayında açlık süresinin 16 saate kadar uzadığını belirterek hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlara önemli uyarılarda bulundu.…
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, Ramazan Ayında açlık süresinin 16 saate kadar uzadığını belirterek hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanlara önemli uyarılarda bulundu.
Yılın sıcak günlerine gelen Ramazan ayında oruç tutanları zorlu saatlerin beklediğini ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, 16 saate kadar uzayan açlık süresinin sağlıklı insanları bile zorlarken, bazı kronik hastalıkları olanlarda geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabildiğini söyledi. Akın, hem oruç tutulan sürenin uzunluğu hem de sıcaklık nedeniyle terlemenin artmasının sıvı kayıplarına yol açtığını ve düzenli kullanılması gereken ilaçların iftarla sahur arasına sıkıştırılmaya çalışıldığını belirterek hipertansiyon ve böbrek hastalarına şu önerilerde bulundu: “İftarda az tuzlu, az yağlı bir diyet tercih edilmeli, mümkün olduğunca az ve yavaş yemek yenmelidir. İdrar söktürücülerden özellikle sıcak havalarda kaçınılmalıdır, alınacaksa iftardan birkaç saat sonra alınmalıdır. Uzun etkili günde tek sefer alınan ilaçlar tercih edilmelidir. Kan basıncı kontrol altında değilse kan basıncı kontrol altına alınmadan oruç tutulmamalıdır. İftardan sonra yürüyüş yararlıdır. Sigara içiliyorsa Ramazan Ayı bırakmak için iyi bir fırsattır. Ramazanda kilo verilirse Bayramda ve sonrasında almamaya dikkat edilmelidir. Eğer günde bir veya iki defa ilaç kullanarak kan basıncı ayarı yapılabiliyorsa, oruç tutulabilir. Günde 3-4 kez ilaç almayı gerektiren bir hipertansiyonu varsa kişinin ve tansiyonu kontrol altında değilse hipertansiyona eşlik eden ileri düzeyde böbrek ve/veya kalp sorunları varsa oruç tutulması hastalığı daha ileri evreye taşıyabilir. Sonuç olarak her hipertansiyonlunun oruç tutmaya başlamadan önce doktoruyla görüşmesinde, bilgi ve tavsiyelerini almasında fayda var diye düşünüyorum” dedi.
Böbrek Yetersizliği Olan Hastaların Oruç Tutması Sakıncalı
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, ileri böbrek hastalarının oruç tutmalarının sakıncalı olduğunu vurgulayarak böbrek yetersizliği olanların ise oruç tutmaları halinde yetersizliğin daha da ilerleyebileceğini söyledi. Akın: “Böbrek yetersizliği tedavisinde hastalar susadıkça su içmesi gerekiyor. Doktoru tarafından başka bir şey önerilmediyse günlük su tüketimi en az 1,5-2 litre olmalıdır. Bu miktar yine iftarla sahur arasında bölüştürülerek alınmalıdır. Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerleyebileceğinden oruç tutmaları sakıncalı olabilir. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını kapatamadıklarından hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvuruyor. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların da susuz kaldığı dönemlerde şikayetleri artabilir” şeklinde konuştu.
0 Yorum