Özdemir: “Bir Kereden Çok Şey Ölür!”

Özdemir: “Bir Kereden Çok Şey Ölür!”

Komiser Yardımcısı Cemil Özdemir bağımlılıktan tam olarak kurtulabilenlerin oranının sadece yüzde 2 olduğuna dikkat çekerken, "maddeyi bir kez kullanmış olmanın bile geri dönüşü yok" dedi

Denizli Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlar Mücadele Şube Müdürlüğünde görevli Komiser Yardımcısı Cemil Özdemir’in konuşmacı olduğu konferansta uyuşturucu madde, madde bağımlılığı, uyuşturucu ile mücadele, madde bağımlılığı ile ilgili çözüm merkezlerinin nereler olduğu, madde kullanımının cezai sorumlulukları, madde kullanan kişilerde görülen belirtiler, uyuma programı nasıl çalıştığı anlatılarak gençlere yönelik tavsiyeler verildi. 

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Öğr. Gör. Hakan Cantürk ve öğrenciler katıldı. 

Konuşmasının başında, Komiser Yardımcısı Cemil Özdemir, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu madde kullanımına başlama sebeplerini; merak, arkadaş etkisi, özenme, kişisel-ailevi sorunlar ve eğlence amaçlı olarak sıraladı. Bağımlılık sürecinde kullanılan zararlı maddenin, kişinin sağlığının yanında sosyal ve aile yaşantısına verdiği zararları anlatan Özdemir, Narkolog 2022 verileriyle yapılan anket sonuçlarını paylaştı. 19-20 yaşlarındaki gençler arasında madde kullanım oranlarının artış gösterdiğini, 15-24 yaş aralığındaki gençlerde ise madde kullanmaya başlayanların oranının % 73.74 olduğunu belirtti.

Özdemir: “Bir kereden çok şey ölür!”

Sözlerinin devamında madde bağımlılığından kurtulmak için beş önemli gereklilik üzerinde duran Cemil Özdemir, bu gereklilikleri; beyinde bitirmek, sağlık kuruluşlarından destek almak, psikolojik destek almak, aile desteği, arkadaş çevresinin değiştirilmesi olarak sıraladı. Madde bağımlısı olduktan sonra zararlı maddeyi bırakmanın oldukça zor olduğunun altını önemle çizen Özdemir, bazı maddelerin bir kez kullanılmış olmasının bile ciddi derecede bağımlılık yaptığını, bu nedenle ‘bir kereden bir şey olmaz’ dememek gerektiğini vurguladı. Cemil Özdemir:  “Yapılan anket çalışmalarına göre bağımlılıktan tam olarak kurtulabilenlerin oranı %2’yi geçmedi, geçemedi. Bu nedenle amacımız; gençlerimiz madde bağımlısı olmadan, madde ile tanışmadan bu sorunun önüne geçebilmek. Gençlerin uyuşturucu tehdidi konusundaki farkındalıklarının arttırılmasını sağlamak.” diye ifade etti.

Özdemir: “Etkin pişmanlık maddesi kapsamında tedavi olmak istediğinizde, bu konuda sicilinize her hangi bir suç kaydı işlenmez.”

Sözlerine, uyuşturucu madde bulundurma, satma ve kullanımına ilişkin cezai yaptırımları konusu ile devam eden Komiser Yardımcısı Cemil Özdemir, uyuşturucu konularıyla alakalı 30 kanun ve 99’dan fazla yönetmeliğin olduğunu söyledi. Madde satışının ceza oranının 10 yıldan başladığını, uyuşturucu madde kullanmanın ceza oranı 2-5 yıl arasında olduğunu dile getirdi. Komiser Yardımcısı Özdemir: “Uyuşturucu maddeyi bulundurmak, taşımak, nakletmek, kullanmak, bedelsiz vermek, parayla satmak, bilgi vermek, özel yer-donanım sağlamak, sosyal medyada özendirmek suçtur.” dedi. Bağımlılık yapıcı maddeyi bırakmak isteyip ancak cezai bir yaptırım ile karşılaşma korkusu ile tedavi merkezlerine başvuru yapmaya çekinen kullanıcılar olduğunu hatırlatan Özdemir, etkin pişmanlık maddesi kapsamında, tedavi olmak isteyen kullanıcıların bir polis merkezi ya da ilgili sağlık kuruluşlarına başvurduğunda siciline bu konuda bir suçun işlenmeyeceğine dikkat çekti. 

Sözlerinin sonunda Denizli’de madde bağımlılığı ile ilgili tedavi ve çözüm merkezleri konusunda bilgi veren Cemil Özdemir, Yeşilay Danışma Merkezi, Alo 191 Danışma Hattı ve Açık Kapı Şikâyet Hattı bulunduğunu ifade etti. 

Konferansın ardından verdiği bilgilerden dolayı Komiser Yardımcısı Cemil Özdemir’e teşekkür eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kısaç, bağımlılık yapıcı madde kullanımına ilişkin tedavilerde ilaç tedavisinin yanında psikolojik terapinin de önemine dikkat çekti. Zararlı maddelerin yanında günümüzde internet bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı gibi bağımlılıkların da yayıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kısaç, bağımlılıklardan kurtulma konusunda, şartlanma ve davranışlarda değişikliğe gitmenin önemine değindi.