Müftülük Kur'an Ziyafeti Hazırladı

Müftülük Kur'an Ziyafeti Hazırladı

İl Müftülüğü'nce organize edilen "1176 Miryakefelon'dan 1915 Çanakkale'ye" konulu Kur'an Ziyafeti ve Hatim Programı'nı  Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi ve 1176 Derneği Başkanı Doç. Dr. İbrahim Balık'ın konuşmacı olarak katıldığı programa, Denizli İl Müftüsü Mehmet Aşık ve eşi Hamiyet Aşık, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Vekili Kadriye Özer Bici, PAÜ İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. İsmail Şimşek, Doç. Dr. Gencal Şenyayla, İl Müftü Yardımcıları Semih Keskin, Ramazan Özgün Türkmen ve Hamide Belgrat, Pamukkale Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çolakoğlu, Muharip Gaziler Derneği Denizli Şube Başkanı    Hamdi Helvacılar, Denizli İşitme Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Çelebioğlu, siyasi parti mensupları, ilçe müftüleri, şube müdürleri, müftülük personeli ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Mehmet Aşık, "On bir ilimizde meydana gelen ve yüzyılın afeti olarak nitelendirilen depremde hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet,  hastalarımıza şifa, geride kalan vatandaşlarımıza Yüce Allah'tan sabırlar niyaz ediyorum. Afet bölgesinde yirmi bir gün kaldığımda şahit olduğum olay şudur ki; devletimizin riyasetinde, necip milletimiz kenetlenerek, birlik, beraberlik, yardımlaşma ve dayanışmanın neticesinde şahlanmış, dünyaya bir kez daha kendini kanıtlamıştır. Bugün burada 18 Mart vesilesiyle, Kurtuluş Savaşı ve FETÖ'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminde vatan savunması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnetle yad etmek için bir aradayız." dedi.

"1176 Miryakefelo'ndan 1915 Çanakkale'ye" konulu konferansta konuşan Doç. Dr. İbrahim Balık da, Miryokefalon Savaşı'nın öneminden bahsederek, "1176 yılında Miryokefalon Ovası'nda Anadolu Selçuklu ile Bizans arasında gerçekleşen savaş kayıtlarımıza 'Düzbel Savaşı" olarak geçmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin zaferi ile sona ermiştir. Malazgirt Savaşı'nın ardından askeri dengenin korunduğu ve Anadolu'da Türk hâkimiyetinin kesin olarak kabul edildiği savaştır." ifadelerini kullandı.

1176 Miryokefalon'dan 1915 Çanakkale'ye kadar ki tarihi sürece bakıldığında mücadele ruhunun aynı olduğunu ifade eden Balık, "Bir şairin ifade ettiği gibi; 'Fıtrat değişir sanma bu ruh, aynı ruh, bu kan, yine o kandır.' 1176 Miryokefalon Savaşı'nı kazanan ruhla, 1915'te Çanakkale Savaşı'nı kazanan ruh aynıdır. Aynı heyecan, aynı dinamizme sahiptir. Bu ruhu iyi anlamamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

İl Müftülüğü İlahi Korosu'nun seslendirdiği marş ve kaside dinletisi ile devam eden program da, Dokuzkavaklar Merkezefendi Yatılı Erkek Kur'an Kursu Öğreticisi Halil Murat Özer, Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi Öğretim Görevlisi Ömer Erdem, İstanbul Süleymaniye Camii Baş Müezzin Kayyımı Mehmet Koçyiğit, İstanbul Beyazıt Camii Baş İmam Hatibi Mehmet Duman Kur'an Ziyafeti sundu.

Şehitlerimiz için okunan 1302 Hatm-i Şerif'in duasını İl Müftü Yardımcısı Semih Keskin'in yaptı.

Doç. Dr. İbrahim Balık'a verdiği konferanstan dolayı teşekkür eden Müftü Aşık, günün anısına; 15 Mayıs 1919’da Müftü Ahmet Hulusi Efendi'nin Denizli meydanında halka millî mücadele için verdiği fetvanın tablosunu hediye etmesiyle program son buldu.