MÜFTÜLERİN NİKAH KIYMASI YASALARA AYKIRIDIR

MÜFTÜLERİN NİKAH KIYMASI YASALARA AYKIRIDIR

KAD. HAK. DER. YÖNETİM KURULU ADINA BAŞKAN NURTEN KARAKIŞ MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ VEREN TASA TASARISIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

    KAD. HAK. DER. YÖNETİM  KURULU ADINA  BAŞKAN  NURTEN KARAKIŞ MÜFTÜLERE EVLENDİRME YETKİSİ VEREN TASA TASARISIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAPTI.

             Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı TBMM'ne sunuldu.Tasarıyla il ve ilçe müftülükleri de evlendirme memurları arasına katılıyor.

             Yasa TBMM'den geçerse bakanlığın yetki vereceği il ilçe  müftülükleri artık evlendirme işlemlerini yapabilecek, müftülükler de bunlar için  imamlara görevlendirebilecekler.

              Bu yasa ile çocuk gelinlerin zaten çok olduğu Türkiye'de küçük yaşta çocukların'' evlilik ,imam nikahlı eş'' konumlarıyla sürekli cinsel taciz ve sömürü altında yaşamaları zorunda bırakılacaklardır. Bu yasanın gerçekleşmesiyle müftülüklere nikah kıydıranlar''dinli'' belediyeye nikah kıydıranlar  ''dinsiz'' olarak   nitelendirilecektir. Ayrıca zaten bölünmüş durumda olan  Türk Toplumu  bu yasayla   ''Müftüye nikah kıydıranlar'' ve ''Belediyeye nikah kıydıranlar ''olarak daha da bölünecektir. Bu durum  din istismarını daha da artıracak olup  LAİKLİĞİ ortadan  kaldıracak tehlikeli bir tasarıdır. Çocuk evliliklerinin , çocuk ve kadın tecavüzlerinin önünü açarak ,sorunların büyğmesine neden olacaktır. Bu yasa  Anayasamıza aykırıdır.Laikliği ortadan kaldırarak'DİN DEVLETİ'' oluşacaktır. Bu kanun CEDAW veİSTANBUL SÖZLEŞMELERİNE''aykırı bir tasarıdır.

            Anayasamzın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti  demokratik,Laik ve Sosyal bir  hukuk devletidir. Bu madde değiştirilmeyecek 4  maddenin arasındadır.Ayrıca Anayasanın 174. maddesinin 4. bendine göre Türkiye Cumhuriyeti'nin laiklik ilkesine aykırıdır.Onun için müftüler dini konular üzerinde çalışsın. Evlilik işine karışmasınlar. Medeni  hukuka uygun evlenmenin şartlarını, yani  tek eşlilik, yaş sınırı. yakın hısımlık v.b. teknik konuları müftüler ve imamlar doğru değerlendiremezler. Bu yetkinin müftü ve imamlara verilmesi , cumhuriyetin niteliklerinden vaz geçilmesi demektir.

          Devletin asıl görevi , vatandaşlarını koruyup kollamaktır. Bu tasarıyla medeni kanunun düzenlediği tüm alanları dini kurallara dayanan bir sisteme dönüştürmektir. Evlenmenin dini makamlarca yapılması medeni kanun ve laiklikle bağdaşamaz.

          Bu yasanın çıkmaması için  Kadın Dernekleri olarak elimizden geleni yapacağız. Kamu oyu da bize destek verecektir.

          Atatürk derki; Din bir vicdan meselesidir.Biz dine saygılıyız.Biz sadece din işlerini, millet ve devlet işleriyle karıştırmamaya çalışıyor, kasıt ve fiile dayanan tutucu hareketlerden sakınıyoruz. Gericilere asla fırsat vermeyeceğiz.