MÜFTÜLERİN NİKAH KIYMASI TASARISINA DESTEK

MÜFTÜLERİN NİKAH KIYMASI TASARISINA DESTEK

‘Müftülere Resmi Nikâh Kıyma Yetkisi Verilmesi’ teklifiyle ilgili konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “Biz bu konuyu 2007 yılından beri kamuoyu ile paylaşıyoruz.

   DİYANET-SEN’DEN MÜFTÜLERE NİKAH KIYMA YETKİSİNİN VERİLMESİNE DESTEK

‘Müftülere Resmi Nikâh Kıyma Yetkisi Verilmesi’ teklifiyle ilgili konuşan Diyanet-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “Biz bu konuyu 2007 yılından beri kamuoyu ile paylaşıyoruz. O günlerde bu teklifi sunarken kabul edilmeyeceğini biliyorduk. Amacımız bu konunun gündeme gelerek konuşulması, tartışılmasıydı. Nitekim öyle oldu. Son iki yıldır siyaset gündemine girmeyi başardı.  Toplumun bir sorununa küçük bir dokunuşla çözüm üretmek çok zor bir şey değil. Bunun altında başka şeyler aramaya da hiç gerek yok” dedi.

Bir an önce yasal düzenlemeler tamamlanmalı

 Bayraktutar, yıllardır toplumumuzda resmi nikâh-dini nikâh ikileminin yaşandığına dikkati çekerek, “Vatandaşlara nişan ve düğün törenlerinde resmi nikâh-dini nikâh ikilemi yaşatmamak için, isteyen vatandaşların nikâh töreninde müftülere verilecek yetki ile bu görevin yerine getirilebileceğini söylüyoruz. Diyanet-Sen, özellikle kadın haklarını ve onurunu korumak için önce resmi nikâh kıyılması gerektiğini her zaman savunmuştur. Müftülere verilecek resmi nikâh kıyma yetkisi ile bu ikilem ortadan kalkarak resmi nikâha eklenecek dua ile nikâh tamamlanacak. Kanuni olarak da TMK 134’üncü maddesinin 2’nci fıkrasına ‘belediye bulunan yerlerde belediye başkanı’ ifadesinden sonra  ‘müftü’ kelimesi eklenmesi kanuni düzenleme için yeterlidir. Diyanet-Sen olarak gecikmeli de olsa konunun TBMM’ye kanun teklifi olarak sunulması bizleri sevindirmiştir. Atılan bu adımları olumlu karşılıyor, bir an önce yasal düzenlemelerin tamamlanarak hayata geçilmesini temenni ediyoruz” diye konuştu. 

 

DENİZLİ’MİZİN İLAHİYATÇI YAZARI EKREM ÇETİN’DE, YAPMIŞ  OLDUĞU AÇIKLAMA İLE MÜFTÜLERE NİKAH KIYMA YETKİSİNİN VERİLMESİNE DESTEK VERMİŞTİ. İŞTE O AÇIKLMASI:

Mayası İslam ile yoğrulmuş bu milletin evlatları İslam’ın emrine göre evlenmek istemesi kadar doğal bir şey yoktur. İsimlerimizde bile islam’ın izleri varken din adamlarımıza karşı olumsuz intibaları ısrarla devam ettirmek isteyen sözde Laiklik savunucuları ne yapmak istemektedir?  Devletin atamış olduğu Müftülerin nikah kıyması neden birilerini rahatsız ediyor?  Adnan Keskin ve Kazım Arslan, “Mustafa Kemal ile Latife Hanım’ın 29 Ocak 1923 tarihinde nikâhını kıyan Müftü Rahmetullah Efendi olduğunu bilmiyormu?

  Halkın tamamına yakını Müslüman olan bir ülkede müftülere nikâh kıyma yetkisi verilmesi gayet doğal bir haktır. “Müslümanların müftüler eşliğinde nikâh kıydırması insani ve vicdani bir haktır. Buna karşı çıkmanın izahı yoktur. Nasıl ki ülkemizde Hristiyan vatandaşlar kiliselerde kendi dini liderlerinin öncülüğünde nikâhlarını kıydırıyorlarsa, Yahudi vatandaşlar Sinagoglarda hahamlar eşliğinde kıydırıyorlarsa, Müslüman vatandaşların da kendi dini liderleri öncülüğünde nikâh kıydırması gayet mantıklıdır”  Tasarıya karşı çıkmak iyi niyetten uzak bir davranıştır. “Diğerlerine tek kelime laf söylemeyip, Müftülerin nikâh kıymasına ses çıkarmakta iyi niyetten alabildiğine uzak ve mantık dışı bir davranıştır. Gayrimüslim ülkelerde bile her din mensubu kendi mabedlerinde kendi dini liderinin önünde nikâh akdini gerçekleştirir. Daha sonra o din görevlisi yönetmeliklerce belirlenmiş kâğıtları doldurarak devletin diğer yetkili organlarına verir”

                                                                     İlahiyatçı Yazar

                                                                       Ekrem Çetin