Meşhur biberin hasadı sona erdi

Meşhur biberin hasadı sona erdi

Denizli'nin Kale İlçesinde yetiştirilen tescilli, etli, yağlı ve büyük rağbet gören tescilli Kale Biberinin hasadı sona erdi.

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen ve Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescil edilerek coğrafi işaret verilen Kale biberinde hasat sona erdi. Kurutulan meşhur Kale biberi kışlık yiyecekler arasındaki yerini aldı. Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberi, yöre halkı tarafından tarlalardan toplanıp tek tek ipe dizilerek evlerin balkonlarına asılıyor. Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber, tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor. Kale biberinin Kale ve yöresinde yaklaşık yüz yıldır üretimi yapılıyor. 2023 yılında yaklaşık olarak 800 dekar alanda üretimi yapılan Kale Biberinden yaklaşık 3 bin ton yaş biber üretimi yapıldı. İnceğiz Mahallesi’nde Kale biberi dışında tütün, zeytin, mısır gibi ürünleri de, yetiştirdiklerini anlatan çiftçi Abdullah Yürek, “Türkiye'nin 3. tescilli biberi Kale Biberinde bu yılki hasat bitti. Haziran ayında biber hasadına başlamıştık. Biberin kilogram fiyatı bu yıl 20 lira ve üzerindeydi. Biber üretiminden para kazandık” dedi.

Kale Biberi özellikleri

Türkiye'nin 3. tescilli biberi Kale biberi iriliği ve gösterişi ile diğer biber çeşitlerinden ayırt edilebilmekte Genellikle 3 damarlı, yağ oranı iyi, etli, meyvesi iri, saman sarısı ve hafif yeşilimsi renktedir. Kale Biberinin tanıtımı ve daha çok satılması için her yıl ilçe merkezinde biber festivali de düzenlenmektedir. En iyi biber üreticileri bu festivalde seçilmektedir. İlçede üretilen biberler yaş ve kuru olarak tüketilmekte, kuru olarak ta dolmalık ve biber tatarı yapılmaktadır