KULAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT

KULAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, kulak kiri (buşon) hakkında bilgi vererek temizliğinde yapılması…

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, kulak kiri (buşon) hakkında bilgi vererek temizliğinde yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda uyarılarda bulundu, halk arasında sık sorulan sorulara değindi.

Kulaklar Ne Zaman Ve Nasıl Temizlenmelidir?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, normalde kulak kanallarının asla temizlenmesi gerekmediğini, çünkü kulak kanalının kendi kendini temizleyebilme özelliği olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Ancak kulak kanalı çoğunlukla kişilerin kulak temizliği sırasında pamuklu çubuklar ile kulak kirini derine itmeleri sonucunda tıkanabilir. Böyle bir durumda hastada kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak tıkanıklık hissi, kısmi işitme azlığı (ilerleyebilir), kulakta çınlama, uğultu ve sesler, kaşıntı, koku veya akıntı, öksürük gibi belirtiler oluşursa kulak bir hekim tarafından temizlenmelidir. Kulak kanalı girişinin pamuk parçası ile silinmesi, kendiliğinden dışarı atılan kulak kiri temizlenmesi için yeterlidir. Kulak kanalı içine pamuklu çubuk, kıvrılmış kâğıt peçete, tel toka gibi nesnelerin sokulması kulak kirinin daha derine kulak zarına doğru itilmesine ve tıkanmasına neden olur bu durumda bizlerin kulağı temizleme işlemi daha zorlaşmaktadır. Bu yüzden kulağımıza böyle nesneler sokmamalıyız” dedi.

Kulak Tıkacı (Buşon) Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak kiri (buşon) tedavisi ve yöntemleri hakkında da bilgi veren Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Erkan Tezcan, tedavide hastalara farklı seçenekler sunulabildiğini ve seçeneklerin hasta ve hekimin tercihine, sağlık kuruluşunun özelliklerine göre değişebildiğini söyledi. Tezcan: “Tedavi seçenekleri arasında sertleşmemiş kulak kirinin (buşon), buşonolitik damla damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir, bu şekilde açılmayan buşon tıkaçları ve sertleşmiş buşonlar damla kullanarak veya kullanmadan su ile yıkama (kulak lavajı), aspirasyon, küret ile temizlenebilir. Kulak zarında delik (kulak zarı perforasyonu) veya tüp (ventilasyon tüpü), dış kulak kanalında darlık veya cilt hastalığı (egzama), şeker hastalığı ve immün sistem zayıflığı olanlarda buşon temizliğin de yıkamadan kaçınılması gerekir. Aksi halde kulakta ağrı ve orta kulakta iltihaplanma meydana gelebilir. Hastaların bu problemlerini temizlik öncesi doktoruna mutlaka söylemeleri gerekir. Küret ve vakum (aspiratör) ile temizlenmesi tercih edilmelidir” şeklinde konuştu.

Kulak bir kere temizlendikten sonra hep temizlenmesi gerekir mi?

Halk arasında çok merak edilen bir soruya da açıklık getiren Tezcan, ‘Kulağın bir kere temizlendikten sonra hep temizlenmesi gerekir’ inanışının yanlış olduğunu vurguladı; “Kulak yolunun yıkanması bir alışkanlık yapmaz. Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendisini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, sık sık kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar. İlk yıkama işleminden önce başlayan sorun yıkama işlemi sonrasında da devam edebilir.  Yıkansa da, yıkanmasa da kulak akıntısı birikecektir” diye konuştu.

Aşırı kulak kirinden nasıl korunabilirim?

Aşırı kulak kirinden koruyan kanıtlanmış bir yöntem olmadığını da sözlerine ekleyen Tezcan, buşon oluşumunu önleyebilecek tek yöntemin kulak kanalına sokulan cisimlerle temizleme yapılmaması olduğunu ve kulaklarında sık buşon oluşumu olan kişilerin 6 – 12 ay aralıklarla tıkanma olmadan bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanına kontrole gitmeleri gerektiğine dikkat çekti.