HEKİMLERLE ANTİBİYOTİK GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

HEKİMLERLE ANTİBİYOTİK GÖRÜŞMELERİ YAPILDI

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan tarafından aile hekimleri ziyaret…

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan tarafından aile hekimleri ziyaret edilerek halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımına yönelik görüşmeler sağlandı.

 

Gereksiz ve uygun olmayan ilaç kullanımı son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de insan sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda bu sorunun önüne geçilmesi, halkta ve sağlık çalışanlarında akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyini artırarak bu yönde davranış değişikliği oluşturulmasının sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı Programı” yürütülüyor.

Bu Akılcı ilaç kullanım eylem planı kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü akılcı ilaç il koordinatörlüğü tarafından da il genelinde çalışmalar yürütülüyor. Son olarak reçete bilgi sistemindeki bilgilerden yola çıkıp, Denizli’de görev yapan tüm Aile hekimlerinin verileri incelenerek antibiyotik reçeteleme yüzdesi 25'in üzerinde olan Aile Hekimlerine görev yaptıkları Aile Sağlığı Merkezlerinde İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılınçarslan ve Akılcı Antibiyotik İl Koordinatörü Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Çabuk tarafından bire bir ziyaretler yapıldı. Ziyaretlerde; akılcı antibiyotik konusunda bilgilendirmelerde bulunularak kendilerine ait antibiyotik reçeteleme yüzdeleri paylaşıldı ve durumlarını reçete bilgi sistemi ile takip etmeleri istendi. Ayrıca tüm aile hekimlerine yönelik çeşitli hastalıkları ve tedavilerinde antibiyotik kullanımı ile ilgili enfeksiyon hastalıkları hekimleri tarafından sunum yapıldı.

Aile Hekimlerini Ziyaret Ederek Akılcı Antibiyotik Kullanımına Dikkat Çektiler

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Akılcı ilaç kullanımının kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlandığını  belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'de ve dünyada yaygınlık gösteren gereksiz antibiyotik kullanımına karşılık Bakanlığımız Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Recep Akdağ başta olmak üzere bir çalışma başlattı. Ülke olarak Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. İnsanlar her boğazı ağrıdığında, her burnu tıkandığında doktora giderek ya da gitmeyerek antibiyotik kullanabiliyor. Bunların önemli bir bölümü viral hastalıklardır. Biz biliyoruz ki; virüs enfeksiyonuna bağlı rahatsızlıklarda antibiyotiklerin hiçbir yararı yok. Aksine mevcut bakterilerin, antibiyotik direncini geliştirmekte ve çok basit bir enfeksiyon zor tedavi edilebilmekte. Tedavi edilemeyen bir enfeksiyon karşınıza uzun süreli antibiyotik kullanımı ile gelebiliyor. Birlik olarak daha önce bu konuya dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için hastanelerimizde stantlar kurduk, hekimlerimize eğitimler düzenledik. Yine son olarak İl Sağlık Müdürümüz Dr. Şükrü Arpacı ve Halk Sağlığı Müdürümüz Dr. Veli Kılınçarslan ile birlikte Aile Sağlığı Merkezlerimizi ziyaret ederek Aile Hekimlerimizle görüştük. Antibiyotikler ne derece doğru kullanılıyor? Biz nerede hatalar yapıyoruz? Doğrusu nedir ve nasıl bunu normal standarda getirebiliriz? Bu gibi konuları konuşarak, tartışarak bir çözüme varmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Müdürlük Olarak “Akılcı İlaç Kullanımı” Çalışmalarımız Devam Etmektedir

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı ise konuşmasında 'Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında hastalık ve ölüm oranlarında artış olması, ilaçların yan etki riskinin artması, kaynakların yanlış tüketilmesiyle sonuçta temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması, acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığımız tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı” çalışmaları başlatılmıştır. Sağlık çalışanları olarak hastalara doğru, zamanında ve uygun dozda ilaç kullanmanın yöntemlerini göstermek için çalışmalarımız devam etmektedir' dedi.