Geleceğin Hüseyin Yılmaz’ları Yetişiyor

Geleceğin Hüseyin Yılmaz’ları Yetişiyor

TÜBİTAK’tan destek alan ‘Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Projesi’ (KÜBİY), 6 gün süren etkinlikler sonrası kapanış yaptı.

Denizli’de TÜBİTAK’ın desteklediği 5 projeden biri olan KÜBİY ‘Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Projesi’ TÜBİTAK dışında, Pamukkale Üniversitesi, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfının işbirliği ile gerçekleştirildi. 24- 29 Ağustos 2020 tarihleri arasında, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüğünde etkinlikler Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfı Eğitim Atölyelerinde yapıldı.

Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi öğretim üyesi Prof.Dr. Süleyman İnan’ın yürütücülüğünde TÜBİTAK’tan destek alan ‘Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Projesi’ (KÜBİY), 6 gün süren etkinlikler sonrası kapanış yaptı. Denizli’de TÜBİTAK’ın desteklediği 5 projeden biri olan  “Bilime Yöneliş ve Kariyer Farkındalığı Programı” alt başlığını taşıyan bu projenin hedef kitlesi 7. Sınıflardı. Projeye katılan öğrenciler, Denizli Milli Eğitim Müdürlüğünün dezavantajlı okullar olarak belirlediği devlet okullarından seçildi. Proje ile katılımcı öğrencilerin erken yaşta bilime yönelmeleri ve bunu yaparken hangi bilim alanlarında kariyer geliştirebileceğini fark etmelerini sağlamak amaçlandı. 

Kısa adı KÜBİY olan Küçük Bilim İnsanları Yetişiyor Projesi bilimi, yalnızca fen-tıp-mühendislik alanlarıyla sınırlamayıp sosyal/beşeri bilimleri, sanatı da dâhil ederek bütüncül bakmaya yönelmeyi hedefliyor. Katılan öğrencilere henüz erken yaşta her bir uzmanlık dalın bilimi olabileceğini göstermek, öğrencilerin bilimsel düşünce becerilerini desteklemek ve sonucunda bu yönde belirlenen yeteneklerin yönlendirmesini yapmak programın temel noktasını oluşturuyor. Proje etkinliğinin son günü yapılan proje ekibinin bir araya geldiği geniş değerlendirme toplantısında, her öğrencinin bilime yönelim ve kariyer gelişimi ile ilgili bireysel profili çıkartıldı. Projenin sonunda programa uygun psikolojik gözlem ve değerlendirmelerle hem çocuk hem de aileler için raporlar çıkartıldı.

    2015 yılından beri her yıl gerçekleştirilen KÜBİY projesinin ilk somut yararı, ailelerin çocuklarıyla ilgili kariyer yönelimlerinde, özellikle bilimin hangi dalına yönelebileceğine ilişkin bilgi sahibi olmaları ve daha 7.sınıfta eğilimlerini fark edebilme ihtiyacını karşılıyor. Projenin başka bir faydası da  öğrencinin  daha ortaokulda iken hangi liseye (fen-sosyal-spor-meslek-güzel sanatlar lisesine) gidebileceği konusunda fikir vermesi olarak söylenebilir.

 Öğrenci ve velilerin proje kapanış töreninde verdikleri geri bildirimlerdeki şu cümleler projenin özeti sayılır: “Harika bir deneyim”, “Keşke bitmeseydi”, “Erkenden bilimi kavradılar”, “Keşke her dönem olabilse”.  Bu proje TÜBİTAK dışında, Pamukkale Üniversitesi, Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Cafer Sadık Abalıoğlu Eğitim ve Kültür Vakfının işbirliği ile gerçekleştirildi. Proje ekibinde; 3 uzman (Doç.Dr. Fatma Ekici, Ramazan Yılmaz, Meriç Dönmez), 6 eğitmen (Doç.Dr. Feryal Beykal Orhun, Dr.Öğr.Üyesi Gülten Yıldırım, Öğr.Gör. Havva Ergür, Öğr.Gör. Eylem Çelik, Prof.Dr. Celal Şimşek, Öğr. Ahmet Öztabak), 1 tabip (Dr. Yasmin Karaca), 6 rehber-araştırma görevlileri (Kudret Aykırı, Melek Öztürk, Merve Kocagül, Ceren Tekin Karagöz, Merve Eker, Serkan Aytekin)  yer aldı.