FARKINDALIK SEMİNERİSI İLİMİZDE YAPILDI
Çocukluk döneminde görülen en yaygın fiziksel engellilik durumu olan Cerebral Palsy’ye yönelik farkındalık yaratma ve bilgilendirme amacıyla, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından her yıl…
Çocukluk döneminde görülen en yaygın fiziksel engellilik durumu olan Cerebral Palsy’ye yönelik farkındalık yaratma ve bilgilendirme amacıyla, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından her yıl İstanbul dışındaki şehirlerde düzenlenen bilgilendirme toplantısının bu yıl ikinci durağı Denizli oldu. Ata Ortopedi tarafından desteklenen toplantının ilk bölümünde Çocuk Hekimi, Fizyoterapist ve Psikologlara yönelik seminer programı yer alırken, ikinci bölümünde Cerebral Palsy’li çocukların ailelerine Ortopedik, Ürolojik, Psikolojik ve Eğitimsel sorunlarla ilgili bilgiler verildi.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Yetkilileri ve Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Oto, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek “Konumuz: Cerebral Palsy” semineri öncesinde Colossae Termal Hotel’de Denizli basınıyla bir araya geldi.
“Erken müdahale ve hayat boyu rehabilitasyonla önemli gelişmeler sağlanabiliyor”
Toplantıda Cerebral Palsy ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. İpek Akman, “Cerebral Palsy, gelişimini tamamlamamış beynin doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesiyle oluşan bir engellilik durumu. Cerebral Palsy, santral sinir sitemi enfeksiyonundan doğumda oksijensiz kalma gibi pek çok farklı sebeple meydana gelebiliyor. Cerebral Palsy’ye çoğunlukla başka bir fiziksel ya da zihinsel engellilik durumu da eşlik edebiliyor. Cerebral Palsy’li 4 çocuktan 1’i konuşamıyor, 3 çocuktan 1’i yürüyemiyor, 2 çocuktan 1’i zihinsel engelli, 4 çocuktan 1’inin epilepsisi var. Bebeğin beyninin hasar görmüş olsa da erken müdahale programı çerçevesinde başlanan rehabilitasyonla önemli gelişmeler sağlanabiliyor. Çocuğun potansiyeli maksimuma getirilerek, ailelere psikososyal destek sağlanıyor.” açıklamasında bulundu.
“Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy’li bireylerin topluma kazandırılmasını amaçlıyor ”
Dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy’li birey yaşıyor. Türkiye’de ise her 8 saatte 1 bebeğin dünyaya gözlerini Cerebral Palsy’li olarak açtığını belirten Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin, “Cerebral Palsy çocukluk döneminde en sık görülen fiziksel engellilik durumu. Vakfımızda verdiğimiz özel eğitim, rehabilitasyon ve destek terapilerle Cerebral Palsy’li bireylerin sosyal yaşama dahil olmasını sağlıyoruz. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türkiye’de Cerebral Palsy konusunda çalışan, bireylere ve ailelerine hizmet sunan ilk ve tek kuruluş. Vakfımızın en önemli misyonlarından biri de Cerebral Palsy konusunda uzman yetiştirmek. Bu yöndeki çalışmalarımızdan biri de her yıl İstanbul dışındaki illerde düzenlediğimiz bilgilendirme toplantıları. Ata Ortopedi desteği ile düzenlediğimiz toplantının verimli geçmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.
Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Oto konuşmasında;“Denizli’de gerçekleştirdiğimiz toplantıda hem bu alanda çalışan hekimler, fizyoterapistler ve özel eğitim merkezlerinin bilgi ve duyarlılığını arttırmayı hem de toplum ve aile nezdinde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz. Tetkik ve tedavi aşamasında özel ihtiyaçları olan Cerebral Palsy’li çocuklara yalnız olmadıklarını hissettirmemiz gerekiyor. Bilgi ve tecrübenin esas olduğu bu hastalıkta, Pamukkale Üniversitesi’nin bu konuda yetkin bir merkez olduğunun altını çizmeyi hedefledik.” dedi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Umut Tuğay konuşmasında; “Günümüzde gelişen tıbbi teknoloji ve bakım imkanlarına rağmen, başta çoğul gebelikler ve buna bağlı prematürite ile hayatta tutulabilen bebek oranının artmasına bağlı olarak, Cerebral Palsy’nin dünyadaki ve de ülkemizdeki görünme oranları maalesef azalmak yerine artış göstermektedir. Dolayısıyla Cerebral Palsy de buna bağlı olarak gelişen sorunlar, günümüzde olduğu gibi gelecekte de çok önemli bir yer tutmaya devam edecektir. Bu alanda çalışan hekimler, fizyoterapistler, ergoterapistler, özel eğitim uzmanları vb. uzman personelin niteiikli bir şekilde yetiştirilmesi ve bilgilerinin güncel tutulması, vakfımızın önemli amaçları arasında yer almaktadır. Alanında uzman, bir çok farklı branştan çok değerli akademisyenleri bünyesinde barındıran, akademik kurulumuzda düzenli olarak ülkemizin bir çok farklı kentinde bu seminerlerimizi gerçekleştiriyoruz, bundan sonra da gerçekleştirmeye devam edeceğiz.” dedi.
0 Yorum