Engelliler Gününde Otizm Eylem Planı Uygulama İsteği Mesajı
Son yıllarda engelli bireyler ve aileleri için önemli adımlar atılmasına rağmen otizm alanında yapılması gereken daha pek çok şey var.
Engelli bireylerin toplumsal yaşama tam ve eşit katılımını desteklemek amacıyla,
Birleşmiş Milletler tarafından, 3 Aralık tarihi, 1992 yılında Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edildi.
Son yıllarda engelli bireyler ve aileleri için önemli adımlar atılmasına rağmen otizm alanında yapılması gereken daha pek çok şey var. Ulusal Otizm Eylem Planı (UOEP), 3 Aralık 2016 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 2016-2019 tarihlerini kapsayan UOEP’in maddeleri çoğunlukla uygulanmadığı için umutlarımız yarım kaldı.
Otizmli çocuklar ve aileleri için, 14 Mayıs 2018’de çalışmalarına başlayan, TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişimsel Bozuklukların Yaygınlığının Tespiti ile İlgili Bireylerin ve Ailelerinin Sorunlarının Çözümü İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, ikinci bir umut oldu. Antalya milletvekili Kemal Çelik başkanlığında çalışmalarını gerçekleştiren komisyon üyeleri titizlikle çalıştılar. Sivil toplumun temsilcileri olarak özellikle Kemal Çelik’in ne kadar çok çaba harcağına tanık olduk. Sadece otizmi değil diğer engel gruplarını da kapsayan ayrıntılı bir rapor hazırlandı. Rapor hazırlık sürecinde yerinde ziyaretler yapıldı, sivil toplum örgütlerinin ve uzmanların katılımı sağlandı. Derneğimiz de bu sürece aktif olarak katıldı. Raporun son hali 12 Mart 2020’de TBMM Başkanlığına sunuldu. Fakat o günden bugüne rapordaki önerilerin uygulamaya konulmasına yönelik bir gelişme olmadı. Komisyon raporunun iyi niyetler temennisi olarak kalmasını değil hayata geçirilmesini bekliyoruz. Hem otizmliler hem de diğer engel gruplarındaki bireyler için komisyonun önerileri mutlaka hayata geçirilmelidir.
Mart ayında Türkiye’de ilk COVİD19 vakasının görülmesinin ardından hayatımızı kökten değiştiren önlemler gündeme geldi. Kırılgan gruplar arasında yer alan otizmli çocuklar ve aileleri de bu süreçten fazlasıyla etkilendi. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere her alanda büyük sıkıntılar var. Pandemi öncesinde de var olan sıkıntılar daha da derinleşti.
Siyasetçilerin ve bürokratların, engellilerimizi seviyoruz, hepimiz engelli adayıyız, sevgi her engeli aşar tarzı ayrımcı, engelli bireyi hak öznesi olarak görmek yerine günün ‘’politika malzemesi’’ haline getiren açıklamalarını artık duymak istemiyoruz. Bir an once çözümlere odaklanılmasını bekliyoruz. Ulusal Otizm Eylem Planı’nın uygulanması ve TBMM komisyon önerilerinin hayata geçirilmesi için toplumun bütün kesimlerini işbirliği ve dayanışmaya, karar vericileri de sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz.
DOD Yönetim Kurulu
0 Yorum