Depreme karşı yeni projeler üretiliyor

Depreme karşı yeni projeler üretiliyor

Sarayköy Belediyesi bünyesinde istihdam edilen Jeoloji Yüksek Mühendisi tarafından yeni yapılacak inşaatların zemin etüt çalışmaları yakından takip ediliyor.

Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş’ın talimatlarıyla olası bir deprem riskine karşı önlemler sıklaştırıldı. Deprem zararlarının azaltılmasına yönelik yeni projeler geliştiren Sarayköy Belediyesi, yeni yapılacak yapıların güvenli halde inşa edilmesi için çalışma ekibine Jeoloji Yüksek Mühendisi Gürcan Elçi’yi de dâhil etti.

Belediye bünyesinde istihdam edilen Jeoloji Yüksek Mühendisi Elçi, çalışmaları etkin bir şekilde sürdürebilmek için arazi çalışmalarını yakından takip ediyor. Vatandaşlara en iyi mühendislik hizmetinin verilmesi konusunda da yardımcı oluyor.

ÇALIŞMALARDA NELER YAPILIYOR?
Sarayköy Belediyesi tarafından yapılan jeolojik etüt çalışmalarıyla olası bir depremin yaratacağı riski daha aza indirmek, can ve mal kaybının yaşanmasını önlemek olduğunu belirten Elçi, çalışmalarını şöyle anlattı:

“Bina yapılacak yerin sahibi, jeoloji mühendisi, mimar veya müteahhit ile anlaşarak zemin etüt yapılması için belediyemize başvuru yapıyor.

Belediyemiz tarafından onay verildikten sonra zemin etüdü için sondaj yapımı ve jeofizik ölçümler için gün belirliyoruz. Daha sonra inşaat yapılacak parselde yapılan zemin etüt çalışmasının belediyemiz tarafından kontrolü yapılıyor. Sondaj çalışmasında çıkan numunelerin tanımlanması, sondaj log takibi benim gözlemimde belediyemiz tarafından yapılıyor.

Zemin etüt çalışmasının sonucunda zeminin sınıfını ve taşıma gücünü belirliyoruz.  Sonrasında inşaat yapılacak bina için bilgiler inşaat mühendisine veya yapı yapacak müteahhite veriliyor. Bu işlemler sonucunda Sarayköy halkına en iyi mühendislik hizmetlerinin yapılması konusunda yardımcı olunuyor.

Raporlar oluştuktan sonra Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 15 Mayıs 2023 tarihinde aldığı meclis kararı ile kurulan Zemin Bilgi Sistemi’ne (ZBS) yetkin personellerle ortak çalışma sonucunda ZBS numarası oluşturuyoruz. Alınan sonuçlar ile Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsata ZBS numarası ekleniyor. Aşama aşama yapılan çalışmalar sonucunda ruhsat Sarayköy Belediyemiz tarafından onaylanıyor.”