Denizli Otizm Derneği: Dayanışma Yaşatır
Dayanışma yaşatır diyen Denizli Otizm Derneği, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü için bir mesaj yayımladı.
Koronavirüs salgının bütün dünyada hızla yayıldığı olağanüstü günlerden geçiyoruz. Bu zor günler otizmli çocuk aileleri için de hiç kolay geçmiyor. Dayanışma yaşatır diyen Denizli Otizm Derneği, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü için bir mesaj yayımladı.
Koranavüris salgını nedeniyle bütün dünya zor bir süreçten geçiyor. Yarın 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü. Amerika’da bulunan CDC’nin (The Centers for Disease Control and Prevention) açıkladığı 2020 verilerine göre her 54 çocuktan biri otizmden etkileniyor. Aslında otizmli çocuk sahibi aileler çocukları tanı aldığı andan itibaren olağanüstü koşullarda yaşamak zorunda kaldığı için koronavirüs sebebiyle bugünlerde pek insanın yeni tanıştığı kaygılar otizm camiası için oldukça tanıdık.
Eğitime erişememe, sosyal yaşama katılamama, ötekileştirme, karantina ve daha pek çok şey otizmli çocuk ailesinin hayatının hergünkü gerçeği olduğunu söyleyen Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, şimdi benzer koşulları bütün dünyanın yaşadığına dikkat çekti. Pek çok sivil toplum örgütü gibi kendilerinin de dernek olarak merkezlerinde yaptıkları faaliyetlerine ara verdiklerini belirten Bilik, sorunların çözümünün tedbirili olmaktan ve dayanışmadan geçtiğini vurguladı. İşte, DOD’un önerileri:
-
Koronavirüs dünyamızın ayrımcılığa değil dayanışmaya ihtiyacı olduğunu bir kez daha gösterdi. Haklara saygı ve dayanışma yaşatır.
-
Koronavirüs dil, din, ırk, zengin, fakir, eğitimli, eğitimsiz ayrımı yapmaz, herkesin başına gelebilir.
-
Durumu abartmayın ama hafife de almayın. Kaygılanmak yerine çözümün parçası olun. Gerekli tedbirleri alarak kendinizden başlayarak herkesi koruyabilirsiniz.
-
Herşey göründüğü gibi olmayabilir. Sokağa çıkamadığı için kriz geçiren komşunuzun çocuğunun neler yaşadığını bilemezsiniz. İnsanlar başka şansları olmadığı için işe gitmek zorunda olabilirler. Yoksulluk ve çaresizlik bazı insanlar için virus kadar ölümcüldür. Anlayışlı olun.
-
Engelli çocuğu olan annelerin kamu kuruluşlarında ve özel sektörde idari izinli sayılması için yapılan çağrılara destek verin.
-
Hak savunucusu olun. Haklar herkes içindir. Bunları talep edin, talepte bulunanlarla dayanışma gösterin.
-
İnsan odaklı sosyal tedbirler alırken kırılgan grupların başında gelen engellilere ve yaşlılara yönelik düzenlemeler acilen yapılmasına destek verin.
-
Kaynağını bilmediğiniz ve doğruluğuna emin olmadığınız haberleri yaymayın. Haber izlemeyi sınırlayın, kendinize, hobilerinize ve ailenize zaman ayırın.
-
Evde kalın ve yavaşlığın keyfini çıkarın. Bu durum olaylara ve insanlara yeni bir gözle bakmanız için bir fırsat olabilir.
-
Yargılamak yerine anlamaya çalışarak, herkesi gözeterek, adil davranarak ve dayanışmayı güçlendirerek bu salgını başarıyla atlatabiliriz.
0 Yorum