Denizli Otizm Derneği 10 yaşını kutladı

Denizli Otizm Derneği 10 yaşını kutladı

Denizli Otizm Derneği 10 yaşını kutladı

Denizli Otizm Derneği 10. yaşını bugüne kadar kendisine destek veren gönüllüleri ve üyeleriyle birlikte kutladı.  Kurulduktan bugüne pek çok ilk gerçekleştirdiklerini belirten Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, bu süreçte, otizmli çocuklar ve ailelerinin yararına 14 proje yürüttüklerini, Denizli’nin yanı sıra 7 ülkede ve 31 şehirde faaliyetlere katıldıklarını belirtti.


Denizli Otizm Derneği 10. yaşını bugüne kadar kendisine destek veren gönüllüler, üyeleri, sivil toplum örgütleri, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin temsilcilerinin katılımıyla kutladı. İnogarden’da yapılan 10. yıl gecesinde bugüne kadar derneğe destek veren kurumlara ve kişilere otizmli Aras’ın yaptığı resim ile otistik çocuk annesi ve aktivist Av. Sedef Erken’in Kedi Gözü kitabı hediye edildi. 


Denizli Otizm Derneği Başkanı Burcu Bilik, bugüne kadar pek çok ilki gerçekleştirdiklerini ve süreç boyunca yerel, ulusal ve uluslararası alanda faaliyetlerde bulundularını dile getirdi. Bilik şunları söyledi: “Denizli’nin yanı sıra 7 ülkede ve 31 şehirde faaliyetlere katıldık. Otizmli çocuklar ve ailelerinin yararına 14 proje yürüttük, yüzlerce toplantı, seminer ve çalıştaya katıldık. 222 otizmli çocuk ve ailelesine birebir destek verdik. Yaz okulları, atölyeler, iyi örneklerin anlatıldığı online yayınlar yaptık. 1’i yurtdışı olmak üzere toplam 8 ağ ve platformun üyesiyiz. Türkiye’den Autism Europe üyesi olan tek derneğiz. Sizler bu süreçte her zaman bizimle oldunuz, bize inandınız ve desteklediğiniz için çok teşekkür ederiz.” Bilik’in konuşmasının ardından teşekkür törenine geçildi.


Gecenin sunuculuğunu Denizli Otizm Derneği Başkan Yardımcısı ve otistik çocuk annesi Sümra Çelik üstlendi. Törende, Merkezfendi Belediyesi Engelsiz Yaşam Akademisi Müdürü Neşe Karpuz, Denizli Barosu Genel Sekreteri İbrahim Okkaya, Denizli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Nuri Boyacı, Pamukkale Rotary Kulübü Başkanı Gamze Özen Çapur, Denizli Rotaract Kulübü Başkanı Ece Tuğrul, Holly Stone Genel Müdürü Batuhan Başoğlu, Elim Sende’den Züleyha Soylu, Muzi Atar, ArtSunay’dan Sunay Kalınkara, İbrahim Güler Fotoğrafçılık İbrahim Güler, Süslü Safinaz’dan Aysu Kumral ve bireysel destekçilerimiz Nilüfer Bayrak ve Hamdi Özdemir’e derneğe sunduğu katkılar için teşekkür edildi. Törenin ardından kapanış konuşmasını yapan DOD’un Kurucu Başkanı ve Genel Sekreteri Dudu Karaman Dinç şunları söyledi: “Bu 10 yıllık sürede bize destek olan bütün kurumlara ve kişilere çok ama çok teşekkür ederiz. İyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz. Daha uzun yıllar birlikte çalışacağımıza ve hayal ortağımız olmaya devam edeceğinize inanıyoruz.“ 

 

DOD’un ilkleri


Otistik ebevynlerine ve çocuklarına yönelik eğitsel destek, aile danışmanlığı ve hukuki destek sunduk.
Okul öncesi yaş grubunda otistikler ile tipik gelişim gösteren akranlarının bir arada eğitim aldığı Türkiye’nin ilk tersine kaynaştırma yaz okulunu düzenledik.
Türkiye’de Otizmli bireylerin eğitimde yaşadığı ayrımcılıklarla ilgili insan hakları odaklı ilk raporu hazırladık.
Türkiye’den Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne otizmle ilgili ilk alternatif raporu sunduk.
Türkiye’den BM Çocuk Hakları Komitesi’nin ön oturum toplantısına davet edilen ilk otizm derneği olarak Cenevre’ye gittik.
Türkiye Otizm Meclisi kurucuları arasında yer aldık. Yürütme kurulunda yer aldığımız dönemde TBMM’ye sunulan otizm raporunun hazırlanmasında aktif olarak görev aldık.
Türkiye’den Autism Europe üyesi olan ilk dernek olduk.
Savunuculuk odaklı Farklı isimli dergimizi çıkardık. 
Hollanda, Almanya ve İspanya’ya gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerimizle ilgili rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaştık. 
Türkiye’den ve dünyadan otizm alanındaki iyi örneklerin aktarıldığı, sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı DOD’un Penceresi yayınlarını yaptık.
6 Şubat depreminin ardından otistiklerin ve ailelerinin deprem sırasında ve sonrasında yaşadıklarını inceleyen ve doğrudan otistikleri kapsayan ilk saha raporunu hazırladık.

Eğitim, Seminer, Çalıştay, Yüzyüze ve Online Toplantılar : Denizli’nin yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinde ve farklı ülkede toplantı, eğitim, seminer ve çalıştaylara katıldık. Online olanlar dahil katıldığımız etkinlik sayısı 429. 


Ülkeler ve şehirler:  9 ülkede 31 şehirde faaliyetlere katıdık. Türkiye, Almanya, Hollanda, Sırbistan, İtalya, Portekiz, İsveç, Polonya ve İspanya. Münih, Stuttgart, Amsterdam, Denekamp, Belgrad, Cenevre, Palermo, Varşova, Krakow, Burgos ve Madrid. Adana, Aydın, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Eskişehir, Elazığ, Hatay, Manisa, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul, Konya, Kocaeli, Sakarya ve Tekirdağ.


Medya ve görünürlük: Yerel ve ulusal basında toplam 474 haberimiz çıktı.


DOD’un Penceresi yayınları: İyi örneklerin paylaşıldığı 25 online yayın gerçekleştirdik


Aile Destek Programı: Son beş yılda aile danışmanlığı, eğitsel danışmanlık, hukuki danışmanlık kapsamında toplam 222 aileye birebir destek sunduk. 


Tersine kaynaştırma yaz okullları/kulüpleri ve atölyeler: Okul öncesi yaş gruplarında Türkiye’nin ilk tersine kaynaştırma yaz kulüplerini gerçekleştirdik. Otistiklerin ve tipik gelişim gösteren akranlarının bir arada olduğu ve birlikte öğrendiği dört yaz kulübü düzenledik. Çocuklar için toplam 24 tane müzik, sanat ve özsavunuculuk atölyesi düzenledik.   


Projelerimiz: 14 proje gerçekleştirdik. 


Birlikte Kurumsal Destek Hibe Programı


Haklara Destek Kurumsal Destek Programı 1-2


Micro-fon: Hayat Birlikte Güzel Projesi 


Sivil Düşün ile 4 proje: Almanya ve Hollanda Ziyareti, Autism Europe 13. Uluslararası Otizm Kongresi-Polonya ziyareti, İspanya Çalışma Ziyareti, Deprem bölgesi otizm raporu: Otistik Çocuklar İçin Harekete Geç


Etkiniz ile 3 proje: DOD için izleme yol haritasının belirlenmesi, Eğitimde Ayrıştırılmış Otizmliler ve Çözüm Önerileri Raporu, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi’ne Alternatif Rapor sunulması ve Cenevre’deki ön oturama katılım.   


GEKA: Ersasmus Projesi Yazımı Teknik Destek Programı


Hersa: İtalya, Portekiz ve Türkiye ortaklığında Erasmus Projesi 


Ayrımcılığa Karşı Birlikte Güçleniyoruz Kurumsal Destek Hibe Projesi

 

Üye olduğumuz ulusal ve uluslararası ağlar:

Autism Europe 

Türkiye Otizm Meclisi

Engelli Çocuk Hakları Ağı

Çocuklara Karşı Şiddeti Önlemek İçin Ortaklık Ağı

Eğitimde Eşitlik Haklar Platformu

Açık Açık Platformu

Denge ve Denetleme Ağı

Eşitlik İzleme Merkezi-Ayrımcılığa Karşı Ağ