DENİZLİ OSB’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KARBON AYAK İZİ KONUŞULDU

DENİZLİ OSB’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KARBON AYAK İZİ KONUŞULDU

DENİZLİ OSB’DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE KARBON AYAK İZİ KONUŞULDU

Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve MOTSAN Mühendislik işbirliği ile Enerji Verimliliği Haftası kapsamında “Sanayi Tesislerinde Enerji Verimliliği ve Karbon Ayak İzi” konulu seminer gerçekleştirildi. 

8-14 Ocak Enerji Verimliliği Haftası kapsamında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren MOTSAN Mühendislik işbirliğinde enerji verimliliği konusunda farklı çalışmalara imza atan Denizli Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. MOTSAN Mühendislik Kurucu Ortağı, Makine Mühendisi Gökhan Aydoğdu’nun konuşmacı olarak yer aldığı ve Denizli OSB Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere katılım oldukça yoğun oldu. 

“AZ ENERJİ İLE DAHA FAZLA ÜRETİM”

Aydoğdu seminerde katılımcılara şunları aktardı: “Bugün MOTSAN Mühendislik olarak tekstil fabrikalarının klima santrallerindeki enerji verimliliğinden bahsedeceğiz. Tekstil fabrikalarında dokuma ve iplik tezgâhlarının yanı sıra elektrik tüketiminde büyük rol oynayan klima santralleri var. Bizler bu klima santrallerinin imalatını, projelendirmesini ve yazılımlarını gerçekleştiriyoruz. Özellikle enerji verimliliği noktasında geliştirdiğimiz yazılım ve montajladığımız pervanelerle birlikte enerji verimliliği sağlıyoruz. Bu projeyi Türkiye’nin her yerinde uyguluyoruz. Dünyamızın geleceğini kurtarabilmek ile ilgili bu karbon ayak izini, karbon salınımını düşürmemiz lazım. Her fabrika yeni Paris Anlaşması ile birlikte artık 2053 yılına kadar ülkemiz de sıfır karbon ayak izine yanaşmayı hedefleyecek. Yine bununla birlikte firmalarımız ürün üretim süreçlerinde ISO 14064 standardına uyumluluk sağlayacak. Biz de bu noktada fabrikalarımıza yardımcı olabilmek için, dokumalarda ve iplik üretimi yapan tesislerde karbon salınımlarını ve elektrik tüketimlerini düşürebilmek için çalışıyoruz. Az enerji ile daha fazla üretim yapabiliriz. Bunu bize dünya ve Avrupa gösteriyor. Bizim de yapabilmemiz için mühendisliğe ve verilere biraz daha dikkat etmemiz lazım.”

“DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN; ENERJİ TASARRUFU”

Konu ile ilgili açıklama yapan Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı M. Abdülkadir Uslu, “Enerji tasarrufu, özellikle dünyadaki enerji kaynaklarının ciddi oranda azalmaya başlamasıyla birlikte daha da önem kazandı. Gelecekte daha yaşanabilir dünya için enerji tüketimi ve tasarruf konusunda bilinçlenmek, gereksiz enerji kullanımının önüne geçmek için elimizi taşın altına koymamız lazım.” dedi.