Denizli Kadın Platformu, online söyleşide Yılın Kadını’nı seçti

Denizli Kadın Platformu, online söyleşide Yılın Kadını’nı seçti

Denizli Kadın Platformu bileşenleri, Anneler Günü nedeniyle online söyleşide buluştu. Söyleşide Platform Sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu, ‘Yılın Kadını’ açıkladı.

Denizli Kadın Platformu bileşenleri bu yıl anneler gününü, kapitalizmin bugünü metalaştırmasına tepki olarak, farklı bir formatta kutlama kararı aldı. Platform, koronavirüs yasakları nedeniyle Anneler Günü’nde online düzenlediği söyleşide, ‘Yılın Annesi’ yerine ‘Yılın Kadını’nı seçti.

Etkinlikte Cilavuz Köy Enstitüsü mezunu Perihan Akçam, ‘Köy Enstitüleri ile birey haline dönüşen kadın kimliği’ konusunda konuşma yaptı. Etkinlik müzik öğretmenleri Ayşe Gedizlioğlu ve Kadriye Kaymak’ın söylediği marş, türkü ve şarkılarla keyifli bir geceye dönüştü.    

Etkinlikte açılış konuşması yapan Denizli Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu, “Biz kadınlar tarihin her döneminde aile ve toplumun yapısının değerli varlıkları olduk. Mitolojide üreten, doğuran toprağa benzetilir, kadın. Bu toprağın analaşması, “Toprak Ana” simgesidir. Kurtuluş Savaşımızda cephe gerisinin kahramanıdır. İstiklal Savaşında tüm varlığını ortaya koyan kadınlarımız, vatan ve millet için canını feda etmiştir. Günümüzde kadınların farklı kariyerleri olsa da annelik geçmişten günümüze hep aynı kalan en değerli duygumuzdur. Ancak günümüzde kapitalizm Anneler Gününü metalaştırdığı için bu yıl farklı bir formatta etkinlik düzenledik. Yılın annesini değil, yılın kadınını seçme kararı aldık. Yılın Kadını olarak da oğluna otizm teşhisi konulmasıyla bu alanda mücadele etmeye başlayan ve bu mücadelesini bir hak savunuculuğuna dönüştüren Dudu Karaman Dinç’i seçtik. Dudu Hanım, Denizli’de Otizm Derneği’ni kurarak bu alanda etkin ve hak savunucu olarak yürüttüğü çalışmalarla tüm kadınlara örnek olmuştur. Kendisini tebrik ediyor ve teşekkür ediyoruz” dedi.  

Yılın Kadını seçildiğini öğrenen Dudu Karaman Dinç çok duygulandı

Ayşegül Odabaşıoğlu’nun Dudu Karaman Dinç’in Yılın Kadını olarak seçtiklerini açıklamasıyla, durumu öğrenen Dudu Karaman Dinç çok şaşırdı ve duygulandı. Otizm alanında hak savunucusu olan Dinç, oğlunun özel durumunu konusunda hiçbir zaman ‘neden’ diye sorgulamadığını, eşiyle birlikte ‘ne yapabiliriz’ dediklerini ve hayatlarını yeniden planladıklarını söyledi. Dinç, oğlunu hiçbir zaman dezavantajlı olarak ve engel olarak görmediğini sözlerine ekledi.

Dudu Karaman Dinç kimdir?

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümü mezunu. İstanbul’da uzun yıllar gazetecilik yaptı.  Oğlu Deniz’e otizm teşhisi konmasıyla Denizli’ye taşındı.

2014 yılında otizmli çocukların haklarını savunmak için Denizli Otizm Derneği’nin kurulmasında öncülük etti ve kurucu başkanı oldu. Otizm alanında başlattığı hak savunuculuğu alanında ülke genelinde de aktif şekilde yer aldı. Otizm Eylem Planı’nın hazırlanmasına katkı sundu.

Dernek çatısı altında düzenledikleri ve Türkiye’de ilk kez uygulanan, ‘Tersine Kaynaştırma Kampı’ ile otizmli çocuklarla normal gelişimli çocukları buluşturdular. Bu kampın çocukların gelişimine katkısını deneyimlediler. Dinç, Denizli Otizm Derneği’nde İletişim ve Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak çalışmaya devam ediyor.