BULDANLI BESTEKÂRIN ADI KONSERVATUARDA YAŞATILACAK
Başkan Şevik, 1988 yılında vefat eden bestekar ve ses sanatçısı değerli üstad Habip Çamlıyer’in adının, Buldan Belediyesi Konservatuarı ve Kültür Merkezi’ne verilerek yaşatılacağını açıkladı.
Buldan Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restorasyon çalışmalarına başlanan 120 yıllık tarihi taş ev, Belediye Konservatuarı ve Kültür Evi olarak hizmet verecek. Dört Eylül Mahallesi Bağlayan Sokaktaki tarihi evin restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini açıklayan Başkan Şevik, “Atatürk Caddesi ile bizim geleneksel el dokuması ürünlerinin yer alıştığı 14 Mayıs Caddesi’ni bağlayan sokak isminden mülhem Bağlayan Sokak’ta kendine özgü mimarisiyle dikkat çeken tarihi taş evi, kamulaştırdık. Belediyemiz tarafından hazırlanan restorasyon projesinin Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başladık. Burasını Belediye Konservatuarı ve Kültür Merkezi olarak kullanmak istedik” dedi.
“AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYORUZ”
Şu an BELKÜM’de; devam eden enstrüman kurslarının taş ev de devam edeceğini açıklayan Başkan Şevik, “Önceki başkanlık dönemimizde restore ettiğimiz cezaevinde DOYEG’in desteği ile çok sayıda enstrüman alındı. Şu an her yaldan 100’e yakın kursiyerimiz, piyona, klasik gitar,elektro gitar, keman, mızıka, yan flüt, bateri , kalimba, def, bağlama,ritim, ukelele ve perküsyon eğitimi alıyor, müzik sanatıyla tanışıyor” diye konuştu.
“KONSERVATUAR İÇİMDE BİR UKDE İDİ”
Tüm gayretlerinin gelecek nesillere daha güçlü ve daha yaşanabilir bir Buldan bırakmak için yoğun gayret ve çaba sarf ettiklerini belirten Başkan Şevik,“Benim oldum olası içimde bir ukdedir. Önceki başkanlık dönemlerinden kalma. Bir dönem biz bunu resim ve heykel olarak uygulamıştık. O dönem heykeltıraşlarımız, ressamlarımız vardı. Şimdi o ukde gerçeğe dönüşmek üzere. Biz burayı, resim, müzik gibi birçok sanat etkinliğinin uygulanacağı yer olarak hayata geçireceğiz” diyerek sanatın her hangi bir dalına ilgi duyan ve yeteneği olan çocukların, gençlerin burada kendilerini geliştirme imkanı bulacağını vurguladı.
ÜSTAT ÇAMLIYER’İN İSMİ YAŞATILACAK
“Bana göre; Osmanlı’dan Cumhuriyete geçiş döneminde önemli eserler bırakan Abdülhak Hamit Tarhan’ın Makber adlı şiiri başta olmak üzeri birçok beste ve seslendirdiği şarkılar ile Türk müziğine önemli eserler bırakan Hafız Burhan’dan sonra, Buldanlı üstat Habip Çamlıyer gelir” diyen Başkan Şevik, Buldan Belediyesi Konservatuar ve Kültür Merkezi’ne adının verileceğini açıkladı. Çamlıyer’in Buldan’da yaşayan yeğeni Mustafa Sucu ile görüşerek olurlarını aldıklarını söyleyen Başkan Şevik, Buldan’ın yetiştirdiği önemli şahsiyetlerin unutulmaması ve adlarının yaşatılması için çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
“BİZİM İÇİN ONURDUR”
Buldan’da ikamet eden yeğenleri Ulviye Tuncer ile Mustafa Sucu, dayılarının adının yaşatılacak olmasının kendileri için onur verici olduğunu belirterek Habip Çamlıyer’i şu sözlerle anlattılar:
“SAYGILI, KİBAR VE MERHAMETLİ”
Dayısı Habip Çamlıyer’i küçük yaşlarda İstanbul’a yerleştiğini ancak hiçbir zaman Buldan’ı unutmadığınıBuldan aşığı olduğunu söyleyen 78 yaşındaki Ulviye Tuncer, “Dayım küçük yaşlarda tavsiye üzerine hafız olarak İstanbul’a gitmiş. Ben 4 yaşlarında idim. Ama sık sık İstanbul’a dayımın yanına giderdim. Kibar, merhametli sevgi dolu bir insandı. Bir çok şiirini, bestesini bana okuturdu, ezberletirdi unutmamak için. Benim yaşımdaki Buldanlılar onun okuduğu sabah ezanını hala hatırlar. Sesi çok güzeldi” diye anlattı.
Ulviye Tuncer, dayısıyla ilgili bir konser anısını şöyle anlatıyor: “Samatya’da Zeki Müren Konserinde, sahneye davet edildi. Hangi şarkısını söyledi hatırlamıyorum ama, şarkı bittiğinde kopan alkış seslerini ve ‘bir daha’, ‘Bir daha’ sesleri hala kulaklarım. Çok duygulanmıştım o zaman”
Habip Tuncer’in erkek kardeşi Mustafa Sucu namı değer Sucu Mustafa dayısı Habip Çamlıyer’in bir şarkısını mırıldanırken “Türkiye’de hiçbir sanatçının kıymeti yaşarken bilinmez. Dayımın da bilinmedi. Bir dönem Zeki Müren’den Sevim Tanürek’e kadar bir çok sanatçı beste için dayımın arkasından koşarken bile Habip Çamlıyer’in değerini bilemedik. Dayım uzun yıllar yurt dışında yaşadı. İki oğlu bir kızı vardı. Oğullarından biri küçük yaşta kaybetti, Kızı ve oğlu hala yurt dışında yaşıyor. Dayım ne plaklarından ne de bestelerinden para kazanmadı. Geçimini hep başka işlerde çalışarak sağladı” dedi.
Ulviye Tuncer ile Mustafa Sucu kardeşler dayılarının adının Konservatuarda yaşatılacak olmasından dolayı büyük onur duyduklarını belirterek, Başkan Şevik’e teşekkür ettiler.
BESTEKAR VE SES SANATÇISI HABİP ÇAMLIEN KİMDİR?
Daha küçük yaşlarda tavsiye üzerine hafız olarak İstanbul’a giden Habip Çamlıyer, 1930'da Buldan’ın Güroluk mahallesinde dünyaya geldi. 1988 yılında İstanbul’da vefat eden Çamlıyer’in, “Cemilem”, “Tamara”, “Sevdi Gönlüm Seni” ve “Yar Yüzünden Terk Eyledim Otağı” gibi söz ve bestesi kendisine ait şarkılarının yanı sıra, birçok sanatçı için yaptığı besteleri de mevcut. Çok sayıda taş plağı bulunan Çamlıyer’in bestelerini, Zeki Müren’ den, Sevim Tanürek’e, Nesrin Sipahi’den Şükran Ay’a ve 1962 yılında 78 devirli plak çıkaran Gazel Ustası Mevlidhan Hafız Bayram Koca’ya kadar birçok sanatçının da okuduğu biliniyor.
0 Yorum