Beyağaç etkinlikleri Başlıyor

Beyağaç etkinlikleri Başlıyor

Beyağaç Belediyesi tarafından düzenlenen geleneksel “Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinliği” 13 Temmuz tarihinde başlıyor. Başkan Akçay, sasın toplantısı düzenledi

Beyağaç Belediyesi’nin her yıl Temmuz ayında gerçekleştirdiği “Uluslararası Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinliği” yakında başlıyor. Konu hakkında DGC’de bir basın toplantısı düzenleyen Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, etkinliğin bu yıl geniş bir şekilde yapılacağını belirterek Denizli halkını etkinliğe davet etti.

Beyağaç Belediye Başkanı Mustafa Akçay, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi; “Beyağaç Belediyesi olarak, Ankara Üniversitesi Astronomi Bölümü’nden emekli Astronom Prof. Dr. Ethem DERMAN hocamız ile, geçen yıl 30 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında gerçekleştirdiğimiz, Beyağaç-Topuklu Yaylası Ethem Hoca ile Gökyüzü Gözlem Etkinliği’mize, bu sene de kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yılki etkinliğimiz, uluslararası düzeyde 13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılacaktır. Geçen yılki etkinliğimize 450 gökbilim sever katılırken, bu sene için yaklaşık 1000 kişinin üzerinde bir katılım beklenmektedir.  

Etkinliğimizde yetişkinlere yönelik olarak Astronomi, Astrofotoğrafçılık, Işık Kirliliği ve Astro Turizm konularında, alanında uzman hocalarımız tarafından 13 sunum yapılacaktır. Ayrıca çocuklara yönelik olarak 10 farklı atölye çalışması ve ücretsiz planetaryum gösterimi yapılacaktır. Yine çocuklara yönelik eğlenceli yarışmalarda birinci olan çocuklarımıza, başta teleskop olmak üzere çeşitli hediyeler dağıtılacaktır.  

Gözlem alanında, profesyonel ve amatörlerden oluşan yaklaşık 25 gökbilimcinin getireceği teleskoplarla, ülkemizin en karanlık bölgelerinden biri olan Topuklu Yaylası’nda, tüm katılımcılara açık olarak, bir yandan gökyüzü gözlemi yapılırken, bir yandan da gök cisimlerinin fotoğrafları çekilecektir.  

Beyağaç-Topuklu Yaylası’nın, Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkı statüsü alması için, 2022 yılından bu yana çalışmalarımıza devam etmekteyiz.  Bu amaçla; Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’ne resmi başvurumuzu geçtiğimiz aylarda yapmış ve birinci aşamayı geçmiş bulunmaktayız. Şimdi ikinci aşama çalışmalarına geçtik. Bu aşamada Topuklu Yaylası’nın ışık düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz. Çalışmalarımızı yakından incelemek ve Karanlık Gökyüzü Parkları konusunda sunum yapmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir misafirimiz de gelecektir. Misafirimiz Micheal RYMER, aynı zamanda Uluslararası Karanlık Gökyüzü Parkları Komitesi’nin de bir üyesidir.

Etkinliğimize katılım ücretsiz olup, gökbilime meraklı yediden yetmiş yediye her vatandaşımızı, 13-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında Beyağaç Topuklu Yaylası’na davet ediyor ve slogan olarak “çadırını al gel” diyoruz.

Etkinliğimize farklı konularda destek vermiş olan; başta Prof. Dr. Ethem DERMAN olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Pamukkale Üniversitesi’ne, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na, Güney Ege Kalkınma Ajansı’na, Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği’ne ve astrofotoğrafçılarımıza huzurlarınızda teşekkürlerimizi sunuyorum.”