Bardan Açtı Ağzını, Yumdu Gözünü

Bardan Açtı Ağzını, Yumdu Gözünü

“Mali Müşavirlik muhasebe mesleği ANAYASA dan hak almış yarı kamu tüzel kişiliği taşıyan bir meslek olarak tanımlanmış, toplumun, devletin, kamu maliyesinin temeli olarak kabul görmüş ve Kamunun,…

DSMMMO  DEGİŞİM GRUB BAŞKANI SMMM Necdet Bardan, angaryalardan iş yapamaz hale geldiklerini belirterek, “POŞET , PLASTİK BARDAK, TABAK, KAP, KOLİ, KARTON, ŞİŞE, ETİKET, AMBALAJ VS ÖLÇMEK SAYMAK, TARTMAK MI, GEKAP BEYANNAMESİ DOLDURMAK MI?” diye soruyor

“Mali Müşavirlik muhasebe mesleği ANAYASA dan hak almış yarı kamu tüzel kişiliği taşıyan bir meslek olarak tanımlanmış, toplumun, devletin, kamu  maliyesinin temeli olarak kabul görmüş ve Kamunun, Maliyenin ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli bilgi, belge, ve beyanname ve bildirimleri verginin tahakkuk ve toplanmasına %100 katkısı olan KUTSAL bir meslektir.  Bu mesleği icra edenlerde çok değerli serbest muhasebeci mali müşavirlerdir.”

Diyerek sözlerine başlayan DSMMMO  DEGİŞİM GRUB BAŞKANI SMMM Necdet Bardan, angarya işlerden dolayı, gerçek işlerini yapamadıklarını belirterek,” Dün 27 Temmuz 2020 saat 23,59 olmuş benim meslektaşım hala KDV Beyannamesini göndermek tahakkuk çıkartıp mükellefe göndermek için KADINI-ERKEGİ-GENCİ-YAŞLISI tüm meslektaşlarımız Ofislerinde, bürolarında, işyerlerinde, bir kısmı da bilgisayarını evine götürmüş evinde bilgisayarın başında KDV beyannamesi gönderme ‘ hayatımızda bir ilk ‘’ ONLİNE BEYANNAME GÖNDERME KUYRUGU ‘’n da sıra bekledi ve saat 24,00 oldu hala daha sırada bekledı. Beyannamesini gönderemedi, ve beyanlar cezalı duruma düştü….” Dedi.

DSMMMO  DEGİŞİM GRUB BAŞKANI SMMM Necdet Bardan, “Bunda benim meslektaşımın ne sucu günahı var. Bu işin son gün yoğunlaşacağı belli ‘’MART-NİSAN-MAYIS’’ aylarının tüm bildirimleri 27/Temmuz/2020 ye ertelenmişti ve sisteme yoğun girişler olunca SİSTEM KİLİTLENDİ VE sisteme beyan gönderme kuyrukları oluştu.” Diye sürdürdüğü açıklamasında daha sonra şunları söyledi; “

“HAL BÖYLE İKEN ;

Toplumda en üst düzeyde yer alması gereken bir meslek ve meslektaşlarımız olması gerekirken, bizler herhangi bir takdirname yada iltifat beklemeden işini gece ,gündüz, tatil, Pandemi dinlemeden, CORONA’dan korkmadan çalışanlarız. Ancak maalesef ki,  her geçen gün farklı Bakanlık ve kurumlarca bilgi, belge beyanname ve bildirimler istenmektedir. Buna en son ‘’POŞET-GEKAP’’ gibi konuyla zerre ilgimiz bilgimiz olmayan bir işi de; adında  beyanname geçiyor diye, bizlere kilitlenen, yapması ve vermesi gereken bir beyan haline dönüştürülen bir YÜKTEN-ANGARYA dan bahsedeceğim.

Bizler ÇEVRE MÜHENDİSİ  değiliz, ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIGI KANUNLARINI UYGULAMALARINI BİLMEYİZ. Devletimizin en büyük gelir kaynağı ‘’VERGİDİR’’. Hiç kimsenin ilgili bakanlığın bile tam olarak açıklayamadığı, bilgilendiremediği bir verginin beyanını neden biz vereceğiz?

Burada GEKAP’a konu edilen mükellef grubu belli, üreten belli, kullanan belli, alan satan belli, İTHAL VE İHRACINI YAPAN BELLİ  ‘’AKARYAKIT-ALKOLLÜ İÇECEKLER- TEKEL ÜRÜNLERİ-BEYAZ EŞYA-OTOMOBİL ‘’gibi ürünlerin alımı, satım, ithal ve ihracında kullanıldığındaki vergilerin tahakkuk ve tahsili toplanmasındaki yöntem ilk üretimde ‘’KAYNAKTA ‘’ KESİLEREK, HEM VERGİ KAYBINA ENGEL OLUNMAKTA HEMDE VERGİNİN TAHSİLİ açısından kolay olmaktadır.

Kes KAYNAKTA  bitir GEKAP işini.. Şimdi tabana yayalım derken, onca mükellef tek tek binlerce beyan ve bizlerce ton kâğıt ve onca kaybedilen zaman…

BURADA EN ÖNEMLİ KONULARDAN, SIKINTILARDAN BİRİSİDE;

Mükelleflere  çöplerini nasıl sayacak, dökecek, tartacak, ölçtüreceğiz, ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINI bu konuda çevreci olmaya davet ediyoruz Bir tek beyannameyle verilip bitirilecek bir işi; illaki Mali MÜŞAVİRLERDEN BİŞEYLER BEKLENİYOR, İSTENİYORSADA, “ YAŞARKEN DİKİLİ BİR AĞACINIZ OLSU”N DEYİN  BİZE ‘’AGAÇ DİKTİRİN’’ MALİ MÜŞAVİRLER ORMANLARI OLUŞTURALIM . AMA AĞAÇLARDAN ELDE EDİLEN KAĞITLARLA BİZLERE BEYANNAME VE TAHAKKUK KESTİRMEYİN… BU İŞİN KOLAYI VARKEN, GELİN ZORLAŞTIRMAYALIM. BU BEYANI VERECEK OLAN GEKAP KONUSU ÜRÜNÜ ÜRETENLER, İTHAL’ini yapanlardır en sağlıklı bilgi üreticiden alınır, bilgilendirilir.

 Kaynakta kesilecek belli sayıda mükelleften doğru ve hakkıyla reel verilerle alınabilecek bir beyanı genele yayıp, imkansız hale getirmek bir çok eksik, yanlış beyan vermeye neden olacak. Sonrasında da mükellefler büyük cezalarla karşılaşacaklardır. Bu işin esas tarafı olan mükelleflerimiz ve onların bağlı oldukları ilgili odalar ve kurumlarından hiç ses seda yok. “Acaba biz neden bu beyanları vermek, yanlış verirsek ceza yemek durumundayız” diyen yok.

 Bizler hala daha KDV’yi, stopajı, muhtasarı, geçici vergiyi tam anlatamamışken, mükellefe poşet çöp GEKAP ı nasıl anlatacağız? Bunların ölçme, tartma, sayma gibi net bilgileri nasıl alacağız?

Artık  daha fazla geç kalmadan YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ, tabana yayılmış verginin bir tahakkuk ve birde toplama tahsil, denetimi ve bunlarında bir maliyeti olduğu düşünüldüğünde, Kamu Maliyesine, zarar vermeden, vergi kaybına yol açmadan kaynakta kesilerek sonuçlandırılması her kesimin beklediği bir çözümdür.

Sonuç olarak; Meslektaşlarımıza PANDEMİ sürecinde TURIZM BEYANNAMESI ÇIKTI , POŞET BEYANNAMESİ ÇIKTI. CORONA dan dolayı KÇÖ “KISA ÇALIŞMA ÖDENEGİ” ÇIKTI. YETMEDİ ÜCRETSİZ İZİN DESTEĞİ ÇIKTI, MUHSGK ÇIKTI, birde GEKAP çıktı. Ülkede sadece SAGLIK ve GÜVENLİK birimleri çalışırken Pandemi sürecinde,  MALİ MÜŞAVİRLERDE ÇIKSIN ÇALIŞSIN DEDINİZ ONUDA YAPTIK. VARSA BAŞKA BEYAN , ANGARYA, OFİSLERİNDE BU MESLEKTAŞLARIMIZ HASTALANIP ÖLMESİN. BİZLER GENE VERİLEN HER GÖREVİMİZİ YAPARIZ AMA, ANGARYALARLA UGRAŞMAKTAN ESAS İŞİMİZ OLAN KAMU MALİYESİ, DEVLETİN SOSYO EKONOMİK DENGESİ VERGİLERİN SAGLIKLI OLARAK TAKİP EDİLEBİLMESİNİ  YAPAMAZ HALE GELDİK. KISACA ‘’DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLMIYALIM ‘’